Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 28 januari 2017

CANDY CANES EN BLYTH'S PIPET


Deze zaterdag morgen had ik afgesproken met mijn goede vriend Clements om er een heerlijk vogeldagje van te maken. Ze hadden vandaag redelijk mooi weer opgegeven dus dat was al een plus punt. In de auto besloten we richting de Biesbosch te gaan voor de zeer zeldzame gemelde Blyth's Pipet of te wel Mongoolse pieper. Deze vogel zit daar al een aardig tijdje en was gisteren nog waargenomen. Het is al bijzonder dat zo'n soort er is maar helemaal dat die zolang blijft hangen op een locatie. Deze vogelsoort komt uit het Aziatische gedeelte met name zoals de Nederlandse naam zegt Mongolie . De vogel heeft een verkeerde gps gevolgd en is in ons landje beland. De Nederlandse naam vind ik zelf niet gepast en heb voorkeur voor de engelse naam die de vogel draagt , met zoveel Nederlandse benamingen komt een soort niet voor een met waar die voor staat geef mij maar gewoon de engelse benamingen dat klinkt veel beter. Maar ja dat is mijn mening en zal best verschillen met menig van andere vogelaars. Onderweg er naar toe zien we een mooie zonsopkomst dus de dag beloofd wat moois. Bij het aanrijden van de Biesbosch zien we al de eerste soorten zoals Grote zilverreiger en diverse eenden soorten. Bijna alles is dicht gevroren en de vogels zitten bijna allemaal op een plek waar het nog open water is. Op de locatie van laatste melding van de pieper aangekomen te zijn, zijn we gaan zoeken langs de dijk . Na een half uurtje zoeken vonden we de vogel waar we voor kwamen. Helaas vloog die op vlak voor onze voeten en ging ruim 50 meter verder op in een boom zitten. Hier bij veranderde we onze tactiek een slopen ernaar toe waar we hem gezien hadden. Inmiddels was de vogel weer op de grond aan het foerageren, en konden we hem redelijk dicht benaderen. We besloten op gepaste afstand in zijn foerageer pad te gaan zitten , en wachten tot dat hij naar ons toe kwam foerageren. Beetje bij beetje kwam hij dichter bij, helaas bleef hij wel onderaan de dijk scharrelen. Geduldig wachtend op het moment dat hij dicht bij genoeg was zagen en hoorde we nog wat leuke soortjes waaronder een zeldzame Siberische Tjiftjaf . Deze vogel werd hier ook al een aantal keren gemeld en lande vlak voor ons in een struik. Helaas konden we geen goede foto's hier van maken en bleven geduldig wachten op ons aankomende pieper. Toch was de Sib Tjif zoals vogelaars het als afkorting noemen een mooie bijvangst. De dag was zeker super begonnen . Inmiddels was de pieper op een mooie afstand om er plaatjes van te maken, waar we mooi gebruik van maakte.


De vogel was inmiddels al wat gewent na weken hier rond te scharrelen met zoveel mensen die deze vogel bezocht te hebben. Het schijnt dat deze vogel soms op een paar meter van mensen aan het foerageren was, dus was die wel wat gewent van de vele fotografen. Dit risico wilde wij niet nemen en bleven op een gepaste afstand om hem ook zo te kunnen bewonderen en vast te leggen. Het beesie was aardig actief en liet zich mooi zien om soms eventjes stil te staan op een open stukje. Na hem mooi bewonderd te hebben en vele foto's ervan gemaakte te hebben , konden we deze soort beschrijven .


We besloten de vogel met rust te laten en ons te vervolgen naar ons volgende doel. De hele tijd waren wij alleen waar we best geluk in hadden ,want toen wij weg gingen kwamen er meerdere mensen die voor deze soort kwamen. Na een aanwijzing gegeven te hebben waar die zat zijn we weer verder gereden. Onderweg kwamen we nog een paar Nonnetjes vrouwtjes tegen , maar schuw zoals ze altijd zijn was het nu ook het geval, een paar bewijsplaatjes verder kwamen we niet. Onze volgende locatie was bij de Grevelingen waar al jaren in de winter periode vele zuurstokken in het water staan. Bij veel vogelaars worden Flamingo's wel zuurstokken genoemd , vanwege hun kleur  hun uiterlijk en houding. De Flamingo's bij Battenoord Grevelingen komen iedere winter periode naar het Grevelingen meer om daar te overwinteren en te foerageren. Deze verwilderde groep komt voornamelijk uit de grensstreek met Duitsland en soms komen er diverse bij uit andere streken van Europa. Deze groep bestaat uit 3 verschillende soorten Flamingo's , de zeldzame Europese Flamingo die te herkennen is aan de witte kleur en veel voorkomt in het zuiden van Europa. Dan de Chileense Flamingo's die te herkennen zijn aan hun roze kleur en een Caribische Flamingo die te herkennen is aan zijn rode kleur. Deze twee soorten komen uit collecties en zijn ontsnapt cq vrij gelaten in het wild en zijn met de jaren verwilderd en hebben zich weten voor te planten in het wild. Helaas komt het veel vaker voor dat vogels of andere dieren en planten zich settelen in een omgeving waar ze niet thuis horen. Dit noemen we dan exoten. Inmiddels zijn de Flamingo's een ware trekpleister voor dagjes mensen en natuurliefhebbers, waar zie je in Nederland Flamingo's dan alleen in de dierentuin. Heel de dag is het een komen en gaan van mensen die ze graag willen zien, met soms nare gevolgen van mensen die ze maar al te dicht bij willen zien met het gevolg dat de Flamingo's onrustig worden en verstoort worden waardoor ze weg vliegen.  Op een gepaste afstand en met de juiste camera spullen kan je ze mooi vast leggen zonder dat je ze stoort. Bij aankomst bij de locatie van de Flamingo's zagen we ze vliegen en waren net te laat voor leuke vlieg plaatjes te maken. Maar gelukkig lande ze op een zeer gunstige plek waar je ze mooi kon zien en vast leggen op foto.
Toch best leuk om er mooie plaatjes van te maken, zo vaak krijg je deze kans niet omdat ze meestal verder weg zitten en het licht niet mee heb.




Na redelijk wat foto's gemaakte te hebben zijn we weer vertrokken om te kijken wat we als afsluiter konden vinden. We besloten even te gaan kijken bij de slikken van Flakkee waar wat Kleine Zwanen zaten. Daar wat rond gestruind te hebben vonden we helaas geen Kleine Zwanen . Wel zagen we een mooie ree verschijnen waar we wat plaatjes van konden maken.
Hier bij sloten we deze succes volle dag af en gingen we naar huis. Wat een geweldige dag was dit gave soorten en vele mooie foto's met een heerlijk weertje meer kan je niet wensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten