Blauwstaart

Blauwstaart

maandag 16 januari 2017

DAGJE NOORDWIJK

 


Vandaag stond de regio Noordwijk op het programma voor een bezoekje aan de Dwerggorzen en het strand bij Noordwijk voor de Burgemeesters die daar in aardige aantallen zich bevinden. Samen met Annemieke en de krullenbol op pad naar het mooie Noordwijk, de dag begon al goed door het heerlijke winterse zonnetje. Als eerste de bestemming de Dwerggorzen bij de buitenrand van Noordwijk die daar al weken zitten bij een verlaten moestuinen complex.  Deze kleine gors komt uit het hoge noordoosten van Europa/Rusland en komt elk jaar wel voor in Nederland tijdens bepaalde periodes. Het is in Nederland toch nog een zeldzame verschijning en zeker als er 2 bij elkaar te vinden zijn. Gelukkig was de grote bups mensen al geweest om deze soort daar te zien en vast te leggen waardoor het misschien minder druk daar zou zijn. Daar aangekomen waren we gelukkig de enige die daar waren , na wat zoek werk vonden we ze in een schaduw stukje op de grond waar ze aan het foerageren waren. Helaas was het van korte duur ,ze vlogen weg en konden ze niet meer vinden. Na tijdje door gezocht te hebben zonder resultaat besloten we door te rijden naar het strand voor andere soorten die op ons lijstje stonden.  Bij het strand aangekomen konden we de krullenbol ook los laten, zoals meerdere keren doen we een beetje van beide , Peach lekker laten rennen en wij te gelijk vogelen en opzoek te gaan naar mooie vondsten. Heerlijk zo'n vogelhond , het beesie heeft zo al veel stranden mogen zien en zich uit kunnen leven terwijl wij lekker tegelijk konden genieten van de vogels en de omgeving. Het beesie moest eens weten wat voor soorten ze al heeft gezien, maar ze zal daar weinig onderscheid in kunnen maken.  We werden al verwelkomt door massa's aangespoelde zeedieren en schelpen, de afgelopen storm heeft zoveel zeeleven laten aanspoelen. Duizenden Zeesterren , Schelpen , Heremietkreeftjes , Vissen en Anemonen lagen levend en dood op het strand,  het zien was een dubbel gevoel ,mooi maar ook triest voor al het dierlijk leven wat dood ging. Het voordeel van deze stranding was het grote voedsel voorraad voor de meeuwen en andere kustvogels die zich zeer rijkelijk te goed deden aan het aanbod van zee dieren.
Noordzeekrab.

Otterschelp.

Zeester.

Een heremietkreeftje met huisje en een zonder huisje.

Een heremietkreeftje zonder huisje.

Vijfdradige Meun.

Naast al het aangespoelde zeedieren leven waren er natuurlijk de duizenden meeuwen die over het gehele strand aanwezig waren. Tussen de duizenden meeuwen zaten een aantal Grote en Kleine Burgemeesters. Burgemeesters zijn onderdeel van de familie de meeuw en komen normaal voor in de Noordpool streken . Dit jaar zijn er in eens heel veel Burgemeesters te vinden langs de Nederlandse kust. Afgelopen weekend hadden we al een Grote Burgemeester op de Maasvlakte en nu gingen we voor de Kleine Burgemeester.  Afgelopen dagen werden er meerdere Kleine Burgemeesters en Grote gemeld hier bij Katwijk en Noordwijk, dus het zag er goed uit dat we er een konden zien. Lang hoefden we niet te zoeken, bij het tweede groepje meeuwen zagen we een Kleine Burgemeester staan. Die stond zich lekker te poetsen en liet zich mooi bewonderen. Terwijl de krullenbol zich eigen aan het vermaken was met het balletje konden wij wat plaatjes maken van deze schitterende soort. Heerlijk met het zonnetje erop kwamen zijn kleuren mooi naar voren, deze 1e winter vogel is blond van kleur, naar mate ze ouder worden , worden ze steeds witter van kleur tegen het witgrijzige aan.

Deze vogel had waarschijnlijk net zitten uitbuiken van een heerlijke maaltijd, en was nu ook klaar met poetsen en klaar voor de volgende maaltijd. Helaas miste ik het weg vlieg moment, maar kon hem gelukkig nog op de foto zetten toen die voorbij kwam vliegen opzoek naar zijn volgende maaltijd. Ze zijn zo mooi met het zonnetje erop, echt een genot om te zien.


Na heerlijk genoten te hebben en redelijk wat plaatjes gemaakt te hebben , besloten we terug te gaan naar de auto. Voor andere Burgemeesters te zoeken was het te veel werk en grote afstanden lopen over het strand , immers moesten we op tijd terug zijn bij de auto die op betaald parkeren stond. Heerlijk wat strand genot, wij blij en krullenbol ook blij. Bij de auto wat thee gedronken en een broodje gegeten besloten we toch nog een maal te proberen bij de Dwerggorzen aangezien het toch vrij dicht bij in de buurt was. Bij de Dwerggorzen aangekomen waren dit maal niet alleen, er waren diverse mensen aanwezig die de vogels gelukkig weer gevonden hadden.  Wij schoven aan bij de andere en konden nu wel wat plaatjes maken van de Dwergjes.


 Na wat plaatjes op afstand gemaakt te hebben werd ons al duidelijk dat dit geen normale vogelaars/fotograven waren. Deze mensen moesten en wilde steeds dichter bij ten koste van de vogels. Zoveel mm en toch nog niet genoeg, bah wat een raar volk , helaas komt dit steeds vaker voor. Wij hielden het voor gezien ,want hier willen wij geen onderdeel van uitmaken. We hadden ze mooi gezien en op de foto kunnen zetten. Wat toch onze dag compleet maakte. Ons dagje Noordwijk was een succes , heerlijk genoten samen en van de Krullenbol de vele zeedieren de Kleine Burgemeester  de Dwerggorzen en natuurlijk het mooie winter zonnetje. Echt weer een top dagje.

1 opmerking:

  1. Het was een heerlijk winters dagje chris, met mooie soorten en foto's. We hebben weer genoten en vooral de vele aangespoelde zeedieren was bizar, ik had zoiets nog nooit gezien. Zo'n grote hoeveelheid, het was idd zielig maar ook erg bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen