Mijn blog laat korte overzichten van mijn vogel en andere natuurbelevingen zien in tekst en beeld.
Blauwstaart
zondag 22 januari 2017
KLEIN MIDDAG RONDJE IN ONZE POLDERS.
Deze zondag deed het winter zonnetje zijn best om heerlijk te schijnen, dit was voor ons een lekker moment om er s middags erop uit te trekken en ervan te gaan genieten. Heerlijk met zijn tweetjes eventjes erop uit om te kijken of we nog wat moois zouden tegen komen in onze polders. Via Zuidland kwamen we uit bij de fruitgaard aan de zeedijk waar altijd veel lijster soorten zich bevinden die zich te goed doen aan de vele rotte appels en peren die daar op de grond liggen. Al gauw zien we de eerste Kramsvogels en Merels al vliegen . Af en toe schrokken de vogels ergens van waardoor ze massaal eruit vlogen en zich verplaatste. Met een ruime schatting kwamen toch een beetje uit op een paar honderd Kramsvogels die daar zich aan het vol eten waren. Helaas zaten ze te ver in de gaard om er foto's van te nemen. Maar het zicht van de vele opvliegende Kramsvogels was al een goed begin. We besloten wat verder te rijden richting Oudenhoorn waar al geruime tijd een paar honderd Toendrarietganzen verblijven op de omliggende akkers. Deze ganzen soort komt alleen in de winter periode voor in ons land, ze komen helemaal vanuit de oostelijke delen van Scandinavie en de taiga van Rusland. Ze zijn te herkennen aan hun kortere nek, donkere kop met zwart oranje snavel en oranje poten. Helaas worden te veel van deze ganzen geschoten omdat jagers geen verschillen zien in Grauwe ganzen, Kolganzen , Kleine Rietganzen of Toendrarietganzen. Zowel de Toendrarietgans als de Kleine Rietgans zijn beschermt door de wet en mogen niet worden bejaagt. De Kleine Rietganzen komen zelfs helemaal uit de noordpool streken en Ijsland en komen bij ons te overwinteren. Deze ganzen soort is te herkennen aan zijn korte nek donkere kop met zwart roze snavel en roze poten met blauwgrijzige boven vleugels. Beide rietganzen hebben een grote zware tocht te voor duren gehad om hier in ons landje te mogen komen overwinteren. In tegenstelling tot de Grauwe gans zijn de Rietganzen veel leuker en mooier om te zien, en helemaal als je weet waar ze helemaal vandaan komen, echt respect voor zulke vogels. Na een beetje rond gekeken te hebben in de omgeving kwamen tussen Oudenhoorn en Hellevoetsluis een vrij grote groep Toendrarietganzen tegen vlak langs de weg. Helaas hadden we vol tegen licht maar we konden ze goed zien en maakte we hier wat tegen licht plaatjes van ze . Met een beetje tellen kwamen we op ruim 200 stuks uit die daar heerlijk liepen te scharrelen.
Gezien de weg waar we stonden vrij druk was, reden we verder naar een plek waar al een paar keer een Nonnetje mannetje was gezien. Het kanaal door Voorne is al jaren een plek waar in de winter periode Nonnetjes te zien zijn. Het duurde best een tijdje voordat er weer eentje gevonden werd in het kanaal . Elk jaar is het aantal Nonnetje dalend, dus dan is het best zeldzaam als je er een tegen kom vooral als het een mooi mannetje betreft. Al langzaam langs het kanaal rijdend zien we het mannetje zwemmen. Zo mooi dat ze zijn, spierwit, met een zwart maskertje bij het oog en een zwart streep op het achter hoofd en een paar zwarte strepen op het boven lichaam. Deze soort valt onder de zaagbekken familie en komt voor in de Noordelijke bossen van Rusland. Dit kleine eendje is een hollen broeder en broed voornamelijk in bomen met name grote spechten gaten.
Schitterend om te zien hoe deze eenden soort afsteekt tegen het riet en met de overige eenden. Echt jammer dat ze steeds minder voorkomen in onze regio en ons land. Het vrouwtje is vergeleken met het mannetje minder opvallend en heeft een grijzige lichaams kleur met bruine kop met witte wangen. Ik hoop dat er deze winter nog diverse Nonnetjes op het kanaal te zien zijn. Met weer een mooie soort gezien en gefotografeerd te hebben , gingen we door op zoek naar meer moois.
We besloten naar een plek te gaan die voor ons al bekend was omdat we daar een gave soort al eerder gezien hebben. Deze locatie was vroeger in mijn jeugd al een bekende locatie voor die soort waar ik best veel kwam om hem te zien en hem te observeren. Deze super gecamoufleerde vogel is echt super gaaf, het is geen makkie om hem te spotten gezien het net een cameleon is. Bij de locatie aangekomen te zijn hebben we eerst even rustig gewacht en rond gekeken of we hem al zagen. De afgelopen keer dat we er een zagen kwam die te voorschijn vlak bij de auto en hebben hem toen met slecht weer een paar bewijsplaatjes van kunnen maken. Nu scheen het zonnetje en hoopte we dat we er een misschien mooi op de foto konden krijgen. Na een half uurtje gewacht te hebben gingen we rustig rond snuffelen. Stapje voor stapje zochten we de rietstukken en de omgeving af. Bij het laatste stuk wat we wilden doorzoeken schreeuwde met gepaste wijze Annemieke ineens Roerdomp. Bij het omdraaien van mijn lichaam in een fractie van een seconde zij ze , en nog eentje . Twee Roerdompen vlogen op achter elkaar uit een slootrandje waar we het niet hadden verwacht. We verwachte ze in en bij het riet maar helaas stonden er twee in een klein slootje aan de andere zijde. Zo mooi dat we ze zagen en dat Annemieke ze ontdekt had. Gelijk maakte we vele plaatjes ondanks het vele tegenlicht . Doordat de zon aan de andere zijde stond konden we niet anders dan alleen maar tegenlicht plaatjes maken terwijl ze een rondje vlogen. Bij het indalen van beide Roerdompen bekeken we onze foto's en waren maar al te blij ermee. Wat een moment was dit , niet een maar twee tegelijk. Een Roerdomp zien is al knap maar twee zien is een grote bonus. Helemaal happy gingen we in de auto zitten en zaten we beide te glunderen van genot. Zo gaaf om deze vogel soort te mogen zien.
Sommige foto's heb ik iets geprobeerd te belichten maar dat is maar een kleine fractie. Het fotograferen met tegenlicht heeft wel iets aparts en speciaals.
Beide Roerdompen op de foto .
Aanvliegende Roerdomp net voordat die weer lande in het rietveld. Opnieuw was dit bezoek met een geweldig mooi resultaat. Met een super glimlach gingen we terug naar huis en was deze middag weer een gezellig top middagje vol met super gave soorten en foto's en een heerlijk winter zonnetje.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Was een gave ontmoeting met de roerdompen, ondanks het tegenlicht erg mooie foto's. Dat mysterieuze past wel bij de roerdomp vind ik.
BeantwoordenVerwijderen