Blauwstaart

Blauwstaart

dinsdag 22 mei 2018

REIGER VS EEND



Deze dag eventjes bij de Wolvenpolder wezen kijken. Deze periode is het een drukte van belang voor vele soorten vogels, waaronder weidevogels, eenden en zangers. Iedereen is in de weer om hun eieren uit te broeden of hun jongen veilig groot te brengen. Met nog weinig vegetatie om in te broeden of te schuilen liggen er altijd gevaren op de loer vanuit de lucht,land en water. Zo zag ik dit maal een Blauwe Reiger die druk bezig was om zijn hapje te vinden. Gezien dat er overal jonge vogeltjes liepen en zaten was het gewoon een kwestie van geluk en tijd tot die er eentje zou kunnen verorberen.
Elke ouder vogel deed zijn best om hem weg te houden van hun jongen. De een deed dit met duik vluchten en de andere deed dit met geluid. Sommige hadden gewoon geluk dat het werkte en dat de reiger naar een ander stuk ging. Toch best zielig , maar dit is een onderdeel van de natuur en daar moeten wij ons niet mee bemoeien. Zo zag ik dit een tijd aan en kon wat plaatjes nemen van Kieviten die duikvluchten deden naar de reiger.
Kievit doet een poging om de reiger te verjagen door een duikvlucht te doen.
Reiger trek zich er niks van aan .
Of misschien toch wel,


Door dat de Kieviten vele duikvluchten uit voerde net boven het hoofd, ging hij roepend weg naar de andere kant. Daar geland zag de reiger een nieuwe slachtoffer. Iets verder in het riet stuk zag hij moeder Wilde eend zwemmen met drie pullen. Daar had hij wel trek in. Hij sprong uit het water om vervolgens naast de eenden te lande. Maar moeder eend schakelde gelijk en zwom terug, maar daar bedacht de reiger wat op. Hij sprong weer op om vervolgens weer aan de andere zijde van de eenden te lande. Opnieuw zwom moeder eend weg met haar kroost. De reiger sprong opnieuw uit het water om opnieuw kans te maken op die lekkere zwemmende hapjes. Nu dacht de reiger waarschijnlijk ,nu spring ik er boven op en dan maken ze geen kans meer. Zie nu de foto's .
Er vol boven op.
En gelijk een hap naar de kleintjes doen.
jammer mis poes, en moeder eend komt gelijk in actie
Moeder eend in de aanval.
hoppa.
Hap, zo in zijn kont.
Mama is een pittige eend.
Wegwezen jij,
De kleinere eend doe niet onder voor de grotere reiger.
Zo die is weg, en nu terug naar de kids.


Gelukkig was deze moeder zeer verdedigend en fel om haar kroost te beschermen. Deze Blauwe Reiger ging er dus zonder resultaat vandoor. Maar wat een show was dit , zo dicht bij en zo gaaf om te zien en alles in een fractie van een paar secondes. Gelukkig had deze moeder eend haar jongen nog maar vele andere vallen ten prooi , maar dat is de natuur.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten