Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 7 januari 2017

EEN IJZIG DAGJE


Na het aankijken van de nacht vrijdag op zaterdag ivb met de zware ijzel die ze opgegeven hadden, kwam Clements zaterdag morgen vroeg met het bericht dat het toch best goed te rijden was. Na 10minuten stond hij dan ook voor de deur om er toch samen een vogel dagje van te maken. In de tussen straten was het rustig rijden maar op de normale weg was het goed te doen.  Er was best veel zware ijzel geweest en waren best op onze hoede. Na wat overleg besloten we richting de Brouwersdam te gaan . Onderweg zag het landschap er best bizar uit , overal waar je keek een glazige witte look.  Bij de Brouwersdam aangekomen was het een drama kwa licht, veel te bewolkt en slecht zicht en hoogwater maakte het er niet veel beter op. Alle steltlopertjes zaten verstopt en dicht op elkaar, het was echt water koud buiten dat was ook te merken aan de vogels. Een leuke Roodkeelduiker liet zich wel van redelijk dicht bij zien maar was gewoon te slecht om daar foto's van te maken. Na een stukje verder gereden te zijn zagen we een gave IJseend mannetje met een lange staart. Deze deed echt zijn naam eer aan, IJseend en in het Engels Long Tailed Duck. Door de kijker was die aardig te zien, maar ook deze was voor mij geen foto kans. Gezien er weinig hoop zat voor meerdere dingen te zien en te fotograferen besloten we toch maar richting de omgeving van Goeree te gaan kijken of daar wat zat. Bij Stellendam aangekomen te zijn keken we op een plekje waar al eerder Topper eenden werden gemeld.  Helaas maakte de mist het vrij lastig om de plas op te kijken. we gaven ons niet zomaar gewonnen en naar een paar minuten zoeken zagen we tientallen Topper eenden. Maar ja zoals bij de vorige waarnemingen van vanmorgen waren deze ook niet leuk te fotograferen. Ondanks de mist ,zware ijzel en extreme koud met wind hadden we toch een aantal mooie soorten gescoord. Een plaatje van wat gras om te laten zien hoe alles eruit zag deze ochtend.
Zo zag alles eruit, echt elk grassprietje elk takje , echt alles zat een laagje ijs om. Door de ijzige wind en vochtige lucht bleef het ijzelen tot een uur of 11 s morgens.  Toch wilde we nog eventjes gaan kijken voor Sneeuwgorzen, IJsgorzen , Strandleeuweriken en eventuele Fraters op de Kwade hoek waar ze al diverse malen waren waargenomen de afgelopen tijd. Ondanks dat het zo koud was gingen toch het strand op om deze gave soorten te vinden . Gelukkig door het lopen en de juiste kleding konden we lekker warm blijven. We besloten richting de haak te lopen waar altijd wel een van de soorten te vinden is. Onderweg er naar toe hoorde en zagen we al een enkele Sneeuw en IJsgors. Helemaal aan het einde van de haak kwamen we eindelijk een grote groep met IJsgorzen tegen. Na eventjes hun gedrag bekeken te hebben gingen we op een plek zitten waar ze heen foerageerde . Net verscholen achter een duinrandje zaten we te wachten tot dat de IJsgorzen over het heuveltje kwamen. Inmiddels werd het steeds mistiger en vochtiger en waren we best nat geworden. Gelukkig door onze dikke en warme kleding konden we wel wat verdragen en blijven rustig stil zitten . we hoefden niet lang te wachten voor dat de eerste IJsgorsjes over het heuveltje kwamen.  Beetje bij beetje kwamen er steeds meer te voorschijn, maar da maakte de keus om te fotograferen best lastig.

Niet alleen wij waren zichtbaar nat maar ook de vogels hadden last van de zeer vochtige omstandigheden. Ik moest echt alles uit mijn camera en lens halen om toch redelijk plaatjes te maken met dit weer.  Wat een genot om zoveel IJsgorzen van zo dicht bij te zien. Soms zaten ze wel 2 meter van mij vandaan, en we konden er meer als 30 tellen.  Proberen om toch zoveel mogelijk foto's te maken in de hoop dat er wat goeie bij zouden zitten.


Door het zeer vochtige weer, heb ik met diverse instelling gefotografeerd om te kijken waar ik het meeste baad bij heb in dit soort weersomstandigheden . Zo kan ik mijn camera nog beter leren kennen wat dan meer resultaat oplevert in de toekomst.

Dit was een extreem dagje vogelen, zware ijzel ,harde wind, zware mist en een zeer koude dag maakte het er niet gemakkelijk op vandaag. Gelukkig zijn wij wel wat gewent kwa weersomstandigheden, wij doen wel vaker aan extreme Birding ;)  . Ondanks alles hebben we echt gave foto's eraan over gehouden en een geweldige dag gehad.  Bij de auto aangekomen hebben we ons nog op gewarmd met een heerlijk warm bakkie koffie. Heerlijk om zo in alle elementen van de natuur te lopen en onze hobby uit te voeren. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten