Blauwstaart

Blauwstaart

maandag 22 juli 2019

WANDELEN BIJ DE GEMMIPASS


Deze morgen stonden we vroeg op, de nacht was vrij koud geweest  maar wel heerlijk om in te slapen. Op het programma stond vandaag de locatie Gemmipass bij Leukerbad, hier wilden we met een kabelbaan om hoog gaan, dit is een bekende locatie waar regelmatig gave Lammergieren gezien worden , deze vogelsoort staat hoog op ons verlanglijstje. Na een snel ontbijtje zijn we de lange slinger weg naar beneden gereden.  Eenmaal beneden namen we de snelweg richting het plaatsje Leuk , vanaf daar naar het plaatsje Leukerbad wat nog veel hoger lag. Tijdens de rit naar Leukerbad zagen we de kabelbaan al liggen die ons naar boven zou brengen bij de Gemmipass.  Na de auto geparkeerd te hebben op de parkeerplaats  was het gelijk genieten van het uitzicht op de berg en rots formaties, maar ook de vele Rotszwaluwen bij een naast gelegen huis waren schitterend. We kochten kaartjes en gingen in de rij staan voor naar boven, het was niet echt super druk. Na een kwartiertje waren wij aan de beurt, met zijn drietjes stonden we mooi vooraan met een geweldig uitzicht naar de berg. De deuren gingen dicht en we gingen naar boven.
Op weg naar een hoogte van 2350 meter.

Onderweg kregen we echt schitterend uitzicht op de gehele omgeving en de berg. De hond en ik vonden het wel wat spannend toen we op drie kwart van de rit zaten. Eenmaal boven stapte we de grondel uit. Wat een fantastische omgeving, grillige pieken , alpenweides en een gaaf bergmeer genaamd de Daubensee.  Overal waar je keek zag je alpine bloemen en planten.  We besloten even bij te komen en de omgeving in ons op te nemen , we namen plaats op een perfecte locatie met mooi uitzicht op de Daubensee. Hier zagen wij ook onze eerste Steenarend van deze locatie, wel hoog vliegend maar we konden hem goed bekijken en zelfs een bewijsplaatje van nemen.
Uitzicht op de Daubensee.

Steenarend / Golden Eagle / Aquila chrysaetos

Na enige tijd zijn we lekker rond gaan scharrelen door het geweldige gebied. Zo konden we nog een aantal Waterpiepers , Tapuiten en de eerste Alpen kauwtjes zien. Het was wederom warm ondanks de hoogte wat fotograferen niet echt makkelijk maakte. Her en der zagen we ook vlinders vliegen, maar de meeste waren te vlug door de warmte. Een gave Alpenmarmot bleef op gepaste afstand zitten kijken naar onze lieve krullenbol, blijkbaar hadden ze oog voor elkaar.
Alpenmarmot / Marmota marmota

We besloten om even aan de rand van de vallei te gaan kijken, gezien dit natuurlijk de plek is om Lammergieren en Steenarenden dicht bij te zien langs vliegen. Echt een geweldig uitzicht, zo zagen we onder andere de Mattenhorn , Dent Blanche, Grand Gendarme allemaal bergen van minimaal 4000 meter plus. De reuzen van de alpen , hier vandaan konden we net niet de Mont Blanc zien liggen.We voelde ons zo klein vergeleken met de omgeving. Helaas zagen we geen rovers vliegen in de vallei maar twee langs vliegende Sneeuwvinken waren ook gaaf, jammer dat ze door vlogen en dat wij er geen foto's van konden nemen.
Uitzicht op de grote der grote van de alpen.

Na van het uitzicht genoten te hebben zijn we verder gaan wandelen. Zo genoten wij van een aantal bijzondere vlinder soorten die gelukkig een fractie van een seconde bleven zitten. Het viel niet mee om hier vlinders te fotograferen , ze waren er wel maar stil zitten ho maar.
Bergluzerne vlinder / Colias phicomone

Noordelijk Manschildblauwtje / Agriades glandon

Gewone  Glanserebia / Erebia cassioides

Alpenspikkeldikkopje / Pyrgus warrenensis

Overzicht foto.

Alpine Gentiaan /

Waterpieper / Water pipet / Anthus spinoletta

Tijdens het fotograferen van de vlinders en de omgeving zagen we nog twee keer een Steenarend vliegen. Ook deze vogels vlogen te ver weg. De doelsoort de Lammergier hebben we helaas nog niet gezien. We besloten om richting de grondel te gaan wandelen. Vlak bij de grondel zagen we een mooie plek waar we nog eventjes konden gaan zitten voordat we naar beneden gingen. We zaten aan de rand van de berg en keken zo de vallei in hopend op een Lammergier. Na ongeveer een kwartier zagen we eindelijk een Lammergier vliegen bij een rots punt ver weg, de vele Alpen kauwtjes waarschuwde ons daarop. Eindelijk onze soort is binnen ook al was deze zeer ver weg.  In de komende minuten namen we de omgeving nog in ons op. Tot dat ik ineens een Lammergier met duik over de berg rug zag komen, in gaf een gil en beide keken de vogel oog in oog aan toen hij ons op ongeveer 20 meter passeerde. Gelukkig hadden we onze camera net in de aanslag waardoor we nog wat plaatjes konden nemen voordat hij uit het zicht verdween. Wauw zo dicht bij , het langs zoeven en het oog in oog staan met deze geweldige vogel soort, wat een moment. Dit moment blijft voor altijd op ons net vlies staan.
Lammergier / Bearded Vulture / Gypaetus barbatus


Na de spectaculaire Lammergier waren er ook de Alpen kauwtjes die zich ook durfde te showen voor ons. Op nog geen 1,5 meter kwam er een voor ons zitten. Zo was deze dag een dag om niet te vergeten. Na de vele foto's van de Alpen kauwtjes zijn we naar de grondel gelopen. Vanaf daar zijn we terug gegaan naar Leukerbad. Onderweg naar beneden namen we nog een soort van afscheid van de omgeving en keken nog of we een Lammergier of een Steenarend zagen vliegen, maar helaas.
Eenmaal beneden bleven we nog eventjes naar boven kijken voordat we de auto instapte.
De rit terug was warm maar we waren zeer voldaan, wat een top dag was dit.
Alpenkauw / Alpine Chough / Pyrrhocorax pyrrhocorax

Tot de volgende keer. :)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten