Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 27 juli 2019

VLINDEREN BIJ RHEMES- NOTRE -DAME EN THUMEL


Na afgelopen nacht veel regen en onweer hadden we toch een heerlijke nacht rust gehad. Het wakker worden naast een wilde rivier was even wennen. S'morgens zag het weer er lekker uit , een beetje bewolkt maar hier en daar wat blauwe schakeringen in de lucht. De temperatuur was lekker. Na een heerlijk ontbijtje en een bakkie koffie/thee zijn we met de auto richting Thumel gereden, het is een parkeerplaats aan het eind van deze vallei. Onderweg stopte we hier en daar om te kijken bij wat alpenweides voor vlinders. Een paar Alpenmarmotten verwelkomde ons met hun kenbare geluid. Na wat zoek werk vonden we een aantal soorten waaronder Witstreepblauwtje, Bleekblauwtje, Dwergdikkopje, Pluimdikkopje een paar erebia's en parelmoervlinders.  Maar ook bosmuggen waren hier actief met grote bulten als resultaat, dus besloten we verder te rijden. Ook een grijskopspecht liet zich onderweg mooi horen , helaas bleef die uitzicht.


Opzoek naar slapende vlinders.

Steeds meer weides met bloemen doken op en het weer verbeterde met steeds meer zon. Eenmaal bij de parkeerplaats Thumel aangekomen zagen we wat alpenweides die er goed uit zagen. De grote stukken weides lagen in het gebied Gran Paradiso  waar we helaas niet in mogen met de hond. Helaas ,maar zo werkt het hier dus houden we ons aan de regels. Gelukkig waren er genoeg andere leuke stukjes waar we wel konden lopen en opzoek te gaan naar mooie soorten vlinders. Een mooie alpine Beflijster en Rotszwaluwen lieten zich zien.  Gezien dat de zon steeds warmer werd deden de vlinders hun vleugels open om op te warmen. Hier door konden we ze gemakkelijk vinden en ook fotograferen. Steeds meer soorten zagen we verschijnen zoals Bleekblauwtjes, Twee Kleurig hooibeestje, Alpenhooibeestje, Groot geaderd witje, Morgenrood, Violette vuurvlinder, Bruine vuurvlinder, Grauw zandoogje, Apollovlinder, Alpenspikkeldikkopje, Wegedoornpage, erebia's , parelmoervlinder en vele meer. Het was echt te veel om op te noemen en om erachter aan te gaan. We waren zo overrompeld door de hoeveelheid dat we echt pas op de plaats moesten nemen, net als in Arolla was het te bizar. De hoeveelheid vlinders maar ook de soorten is echt geweldig, alleen alles is mooi en moet gefotografeerd worden, dat is het gevaar dat je je eigen voorbij loopt. Dus genieten van wat je ziet en probeer een soort tegelijk te fotograferen en de tijd er voor te nemen.
Bij parkeerplaats Thumel.

Naast de parkeerplaats opzoek naar vlinders en ander natuurschoon.

Morgenrood / Lycaena viraureae

Witstreepblauwtje / Polyommatus damon

Witstreepblauwtje / Polyommatus damon


Amandeloogerebia / Erebia albergana

Veengeeltje / Colias palaneo

Aambeeldspikkeldikkopje / Pyrgus onopordi

Bleekblauwtje / Lysandra coridon

Bruine vuurvlinder / Lycaena tityrus

Dwergdikkopje / Thymelicus acteon

Kroonkruidblauwtje / Plebejus argyrognomon

Violette vuurvlinder / Lycaena alciphron

Grauw zandoogje / Hyponephele lycaon

Wegedoornpage / Satyrium spini

Purperstreepparelmoervlinder / Brenthis ino

Adonisblauwtje / Lysandra bellargus

Alpenspikkeldikkopje / Pyrgus warrenensis

Westelijk spikkeldikkopje / Pyrgus carlinae

Kommavlinders / Hesperia comma

Blauwtje /

Na al dit vlinder geweld zijn we terug gereden naar de camping, gezien dat het weer ook begon te veranderen. Ze hadden regen opgegeven in de middag. Een terug op de camping begon het idd te regenen, heerlijk knus zaten we met ze drietjes in de tent en spelletje te doen en wat te lezen. Na verloop van tijd was het weer droog geworden en we besloten toch nog even te gaan wandelen naast de camping. Wandelend op het pad achter de camping waren de sprinkhanen tot leven gekomen overal waar je je voet zetten sprongen ze weg. Hele gave soorten zoals de Roodvleugelsprinkhaan en de Blauwvleugelsprinkhaan.
Roodvleugelsprinkhaan /

Maar ook vele vlinders waren toch weer actief geworden na de regen bui. Zo zagen we weer een aantal nieuwe soorten waar onder de Keizersmantel en de Grote saterzandoog. Maar andere soorten vlogen voorbij. Deze dag was echt een geweldige vlinder dag zoveel soorten en zoveel moois, wat een heerlijke omgeving. De natuur is hier zo mooi. Na honderden foto's genomen te hebben hadden we s'avonds veel uitzoek en determineer werk. Met een heerlijke pizza als avond eten met daarna een lekker biertje als toetje zat de avond erop.
Rotsvlinder / Lasiommata marea

Rotsvlinder / Lasiommata marea

Groot geaderd witje / Aporia crataegi

Kleine Bergerebia / Erebia melampus

Tweekleurige parelmoervlinder / Melitaea didyma

Dambordje / Melanargia galathea

Grote saterzandoog / Satyrus ferula

Wikkeblauwtje / Polyommatus amandus

Tweekleurige parelmoervlinder / Melitaea didyma







Geen opmerkingen:

Een reactie posten