Blauwstaart

Blauwstaart

donderdag 25 juli 2019

BIJENETERS IN HET NATUURPARK PFYN- FINGES



Deze morgen zijn we in alle vroegte vertrokken naar een riet moeras gebied in de omgeving van Agarne. Opnieuw was het een schitterende dag , een strak blauwe lucht en al behoorlijk warm.
Hoe dichter we beneden in de vallei naderde hoe warmer het werd, gelukkig hebben we airco in de auto. Onze rit naar het gebied verliep voorspoedig. Vlak bij het natuurpark Pfyn-finges zagen we een groepje met Bijeneters vliegen langs een rivier beding.  Het natuurpark is al een oud park met vele bijzondere flora en fauna.  Eenmaal bij de locatie aangekomen te zijn zagen we al gelijk Bijeneters vliegen, een teken dat we op het juiste adres zijn.  Overal waar je keek zag je ze vliegen of hoorde je ze roepen. Deze soort verwacht je niet in de alpen maar toch zijn er diverse plekken waar je deze soort kan zien. Het riet moeras gebied heeft verschillende plekken waar je kan staan of zitten, zo is er een zeer grote perfecte kijkscherm waar je precies op de Bijeneter kolonie kijkt, overal staan dikke stokken voor de vogels om op te zitten. Je kan hier echt perfecte foto's maken mits de omstandigheden goed zijn. Maar ook iets verder op is er een zeer gave kijkhut met de benodigde informatie van het natuurpark, deze kijkhut kijkt precies over het moeras gedeelte met een lage zit, ook perfect om heerlijk wat tijd in te vertoeven. Ondanks deze schitterende voorzieningen van natuurpark Pfyn-finges was het vandaag extreem warm, te warm zelfs. De ruim 36 graden was voor ons te heet maar ook voor de hond was het niet lang vol te houden.  Gelukkig waren we goed voorbereid op warmte en hadden veel water en eten bij ons. Maar over deze locatie zijn er alleen maar plus punten, wat een schitterend natuur stuk. Met de tientallen Bijeneters die over al heen en weer vlogen met voedsel waren ook andere soorten vogels te zien en te horen. Zo konden we een Grote Karekiet, Draaihals, Hop, Nachtegaal, Woudaapje, Ringmus , Bergfluiter, Witgatje en diverse andere bij schrijven.
Een aantal van de vele Bijeneters / European Bee eater / Merops apiaster



Bijeneter / European Bee eater / Merops apiaster.

Bergfluiter / Western Bonelli's Warbler / Phylloscopus sibilatrix

Bergfluiter.

Maar het moeras gebied staat ook best wel bekend om zijn leuke soorten libellen, vlinders en reptielen en amfibieen. Een stukje verder op konden we een wandel paadje in lopen waar we dichter in het moeras gebied konden staan. Maar ook hier was het te warm. We zagen hier wel een gave Ringslang zwemmen en we konden diverse libellen soorten op naam brengen waaronder een Kempense Heidelibel, Blauwe breedscheenjuffer, Vuurlibel en Taigalibel.
Blauwe Breedscheenjuffer /

Vuurlibel /

Kempense Heidelibel /

Door de extreme hitte hielden we het hier gauw voor gezien, het was echt te warm om nog langer te blijven. Jammer we hadden graag nog meer tijd hier door willen brengen, maar ook de foto's die we maakte waren door de warmte niet echt scherp meer.  We vertrokken over de snelweg terug naar de camping, onderweg liep te temperatuur zelfs op tot 38 graden, dat is ongekend voor de alpen. Hopend dat we bij de camping wat koelere lucht hebben. Na enige tijd door de warmte gereden te hebben kwamen we aan bij de camping, het was een heel stuk koeler dan beneden in de vallei.
Niet veel later begon het te betrekken en er kwam een flinke bui aan, we konden hem zo over de bergen aan zien komen.  Nog geen uur later begon het hard te regen en te onweren. Met ons luifeltje zaten we te schuilen voor het weer, na een uurtje was het weer droog en konden we verder met onze dingen waaronder eten maken.  Gezien dat er morgen en overmorgen slecht weer aan kwam besloten we dat dit onze laatste dag in Arolla zou zijn , om onze trip te vervolgen naar Italie waar we nog een weekje zouden blijven. Vanavond zouden we beetje bij beetje alles in pakken en zo veel mogelijk in de auto opbergen zodat we morgen ochtend vroeg alleen de tent hoefden te doen.
In begin van de avond zijn we nog eventjes met de hond een rondje gaan lopen voordat we vroeg ons mandje opzochten. Ook hier nam ik nog een paar laatste foto's van wat vlinders en de camping.
Bretons spikkeldikkopje / Pyrgus armoricanus

Woudparelmoervlinder / Melitaea diamina

Camping Arolla , met in het midden de blauw beige koepeltentje en onze licht blauwe auto.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten