Blauwstaart

Blauwstaart

woensdag 24 juli 2019

PITTIGE WANDELING IN HET OUDE WOUD BIJ DE ALETSCHGLETSJER


Opnieuw is het vandaag een schitterende dag , een strak blauwe lucht en een heerlijke zonnetje.
Het beloofd aardig warm te worden. We vertrokken vanmorgen vroeg richting het plaatsje Riederalp om vanuit daar een mooie wandeling te gaan maken in het Aletschwoud en om de Aletschgletsjer te zien.  In het Aletschwoud staan bomen die honderden jaren oud zijn, het woud ademt oudheid uit die je echt zal voelen. Maar ook natuurlijk om de langste gletsjer in Europa te zien genaamd de Aletschgletsjer. Na een auto rit zijn we aangekomen bij het kabelstation die ons naar Riederalp brengt tot op een hoogte van 1925 meter, Riederalp is auto vrij en alleen bereikbaar te voet of met de kabelbaan. Tijdens de rit hoog zien we al een paar Raven, Alpenkauwtjes en twee Steenarenden rond vliegen. Eenmaal in Riederalp aangekomen begon de echt klim pas, het warme zonnetje was echt op zijn heetst wat de bizarre klim in het beginnen echt bemoeilijkte. De eerste klim was de percentage wel 50% zo leek het wel, gelukkig na enige tijd boven aangekomen te zijn waren wij niet de enige die het zwaar hadden met de klim. Vanaf dit punt was het eventjes bij komen en genieten van de omgeving voordat we verder gingen.
Een plaatje vanuit de kabelbaan omhoog naar Riederalp.

Na bij gekomen te zijn vervolgde we onze tocht, we besloten eerst via een beneden pad te lopen door de Aletschwoud. Nog voor we het woud bereikte zagen we al wat Notenkrakers zitten in de bomen, maar ook de vele vlinders ontkwamen niet aan het zicht. Hier en daar konden we wat soorten op naam brengen. Soorten zoals Zilvervlek, Bruine vuurvlinder, Heivlinder, Zuidelijke heivlinder, Gletsjervlinder en vele soorten meer. Sommige waren te fotograferen andere alleen te zien met onze verrekijker en blote oog. De warmte speelde ook een factor waardoor vele te hyper waren.
Kleine parelmoervlinder /  Issoria lathonia

Bruine vuurvlinder /  Lycaena tityrus

Zilvervlek /  Boloria  euphrosyne

Tijdens het wandelen door het woud voelde je het woud , overal waar je keek zag je de zeer oude bomen, het was echt indrukwekkend.  Maar niet alleen de bomen met de zeer grillige wortels maar ook de door kijkjes naar het landschap was fantastisch, hier en daar konden we de omgeving zien. De zeer oude gletsjers die al vergaan zijn en natuurlijk de grootste gletsjer van Europa de aletschgletsjer zijn vanaf hier fantastisch te zien.  Gelukkig is de Aletschgletsjer nog bedekt met ijs en sneeuw, maar de vraag voor hoelang nog, gezien dat de aarde in een rap tempo veranderd.
Gelukkig konden wij hier nog van genieten en hopend dat de volgend keer als we hier komen de gletsjer er nog is.  Maar ook de diverse vogels soorten mogen niet ontbreken in dit woud, soorten zoals Kruisbekken, Grote lijster, Glanskop, Kuifmees, Zwarte mees, Drieteenspecht en een Korhoen waren te zien of te horen. Echt een geweldige lijst met soorten aan flora en fauna.
Schinhorn / Sattelhorn / Grosses Fusshorn/ Oberaletsch.

Aletschgletsjer.

Inmiddels zijn we ook bij een bekende boom aangekomen , genaamd Bishopsitz. De naam zegt het al een beetje. Hier namen we wat rust want de wandeling met de warmte is echt heftig. Na een diverse minuten zijn we weer terug gelopen maar dan via de bovenste route.  Ook deze route was pittig, maar met veel pauzes ging dat best lukken. Bij een waterpoel zagen we diverse libellen vliegen waaronder een Taigalibel en een Venglazenmaker. De laatste wilde met moeite wel op de foto al is het vliegend.
Venglazenmaker /

Na nog een half uurtje gelopen te hebben kwamen we weer uit waar we begonnen bij het restaurantje. Voordat we daar nog gingen zitten fotografeerde we nog wat vlinders voor dat we een koud biertje pakte. Al met al was dit toch opnieuw een zware beproeving. Als het niet zo warm was geweest dan was het waarschijnlijk beter om te doen, maar deze afgelopen week was de temperatuur in de alpen zeer hoog.
Herders parelmoervlinder / Boloria pales

Heivlinder / Hipparchia semle

Zuidelijke Luzernevlinder / Colias alfacariensis

Gletsjervlinder / Oeneis glacialis

Gletsjervlinder en een Morgenrood op de achter grond.

Zuidelijke Heivlinder / Hipparchia aristaeus

Zuidelijke heivlinder.

Na een heerlijk koude radler gedronken te hebben, zijn we langzaam berg afwaarts gelopen naar Riederalp om met de kabelbaan weer terug te gaan naar beneden. Het was weer een tocht van het uiterste vandaag, maar ondanks alles zijn we weer veilig terug  gekomen in Arolla bij ons tentje. Daar trokken wij onze schoenen uit en staken onze voeten vooruit , met een heerlijk koud biertje was het nu eventjes niks meer doen. We waren dood op maar de dag was weer om niet te vergeten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten