Blauwstaart

Blauwstaart

dinsdag 28 maart 2017

VOORJAARS ZANGERS


Het voorjaar is nu echt begonnen, met veel zon en warmere tempraturen van de afgelopen dagen is het steeds meer genieten van alles wat in bloei komt en de vele geluiden van de vele vogels die te horen zijn. Nu er ook een zuiden wind staat komen steeds meer zomergasten aan in ons landje, waaronder Fitissen, Rietzangers , Zwartkopjes , Gele Kwikstaarten en natuurlijk de eerste zwaluwen.
Al fietsend besloot ik even een kijkje te gaan nemen aan de rand van Spijkenisse bij een leuk gebiedje waar altijd wel leuke voorjaars zangertjes te vinden zijn. Daar aangekomen viel mijn oog al gelijk op een schitterende Blauwborst die vrolijk zat te zingen in een elsje. Deze liet zich mooi zien en vast leggen op de foto. Al vele jaren is deze soort hier te vinden en met succes jonge Blauwborstjes weet te krijgen.  Heerlijk zo'n schoonheid zo dicht bij huis.

Vrij wel overal waar rietstukken met verwilderde vegetatie zijn kan je Blauwborsten vinden, nu zie en hoor je ze steeds vaker naar mate er steeds meer terug keren vanuit de warme oorden.
Ook andere zangertjes die terug gekeerd zijn , zijn er nu steeds meer te zien en te horen waaronder de Zwartkop, Rietzanger en de Fitis. Helaas wilde de Zwartkopjes en de Rietzangers niet op de foto waarschijnlijk net pas aangekomen en vermoeid van hun reis. Wel kwam de Fitis even lekker voor de foto poseren en liet zich uitbundig horen. Wat een genot weer om deze soorten te verwelkomen .Het voorjaar is echt begonnen . Ook een voorbij zoevende Boerenzwaluw deed me weer goed , wetend dat de overige zwaluwen snel zullen volgen.
Fitis.

Het is nu wachten tot ik mijn eerste Gele Kwikstaartjes kan zien, het zal niet lang op zich laten wachten want de eerste zijn al gezien in ons land.  Het is goed speuren over de weilanden en dijkjes waar ze het liefst scharrelen.  Een andere soort die vandaag zich liet horen en zien was de Cetti's zanger. Hoewel deze soort ook in aantallen in de winter periode in ons landje verblijft is het eigenlijk ook een zomergast. De laatste jaren nemen de aantallen Cetti's zangers in ons land in grote aantallen toe. Het zijn schuwe vogels en laten zich niet zo gemakkelijk zien, maar je hoort ze wel goed.  Dit vogeltje is te vinden in dichte rietgebieden met afwisselde vegetatie en kruipt door sluipt door laag over de grond en langs watergebieden. Heel af en toe zie je er eentje die zich snel even vrij laat zien. Dat was vandaag het geval, ik kon er eentje zo vast leggen die boven in een meidoorn zat . Een fractie van een paar seconde en hij was weer weg. Het is zo moeilijk om deze soort vast te leggen dat je er veel tijd in moet steken om er eentje weten vast te leggen. Geduld dat is de key tot succes om dit vogeltje te zien. Gelukkig zat het vandaag mee en kon hem diverse malen bewonderen terwijl hij langs de rietkragen sloop.
Cetti's zanger.

Cetti's zanger.

Piekaboe, ( Cetti's zanger)

Kruipt door sluipt door vogeltje, (Cetti's zanger)

Na geruime tijd bij deze vogel door gebracht te hebben besloot ik het vandaag voor gezien te houden en lekker naar huis te gaan. Deze heerlijke voorjaars dag heeft veel moois weer opgeleverd. Laat de overige zomergasten maar komen. Je hoef niet altijd ver van huis te gaan om mooie dingen te zien, ze zitten ook dicht bij huis dat bewees de dag van vandaag maar weer eens .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten