Blauwstaart

Blauwstaart

zondag 19 maart 2017

BLAUW IN DE WIND


Deze dag is de wind in kracht toegenomen vergeleken met gisteren. In de middag besloot ik samen met Annemieke er toch erop uit te gaan om bij mijn blauwe vriend te gaan kijken of die er nog zat. Gelukkig was het droog en kwamen er af en toe wat zonnestralen door heen. Al rijdend door de polder zagen we nog een mooie Bruine Kiekendief mannetje bij Biert, die waarschijnlijk op zijn plek van vorig jaar was terug gekeerd.  Bij de locatie van mijn blauwe vriend aangekomen te zijn zagen en hoorde we hem niet. Waarschijnlijk door de harde wind zat hij verscholen of was weg. Maar na een aantal minuten gewacht te hebben hoorde we hem zachtjes uit het riet vandaan. Steeds een beetje werd het geluid meer hoorbaar ondanks de wind. Na meerdere minuten zat die net achter de eerste riet rand en konden we de eerste glimp opvangen van hem. Beetje bij beetje kwam hij uit het riet. Door de wind ging hij niet boven in het riet  zitten maar bleef laag bij de grond. Het nieuwsgierig aagje  scharrelde steeds dichter bij . We konden zo al de eerste plaatjes maken. Hier en daar brabbelde die wat van zijn zang, door de wind maakte hij niet zijn volledige balts zang maar dat moch de pret niet drukken. Het beesie liet zich geweldig zien en ging gewoon door met het zoeken naar voedsel. De schitterende blauwe kleur stak mooi af tegen het lichte riet , waardoor die er echt uit springt. Iedere keer weer zijn Blauwborsten een genot om naar te kijken.


Naar mate de weken verstrijken zullen er meerdere Blauwborsten in de omgeving aankomen en zal deze schoonheid het druk krijgen met het zoeken van een mooi vrouwtje. Na dat wij vele foto's hebben gemaakt en hem goed hebben kunnen bewonderen ,lieten wij hem lekker verder zijn gangetje gaan.  Misschien dat wij hem nog wel eens gaan opzoeken in de aankomende tijd, wie weet. Vanuit hier zijn we nog even de polder afgestruind opzoek naar ander moois. Wat ons op viel was dat er overal honderden meeuwen op de weilanden zaten. De boeren hebben overal lopen gieren voordat de regen buien vielen wat echt honderden meeuwen trok. Bij het afspeuren van de diverse groepen kwamen we nog meerdere leuke soorten tegen waaronder een Pontische meeuw die tussen de honderden Kokmeeuw zat op een weiland.

Deze meeuwen soort komt eigenlijk uit het oosten van Europa en komt steeds meer voor in ons land. Hij lijkt veel op de Zilvermeeuw en de Geelpootmeeuw, het blijft altijd lastig om deze drie uit elkaar te houden ten zij je de kenmerken weet. Ook op dit veld zaten vele Kleine mantelmeeuwen en Stormmeeuwen naast de honderden Kokmeeuwen. Helaas zaten hier geen Zwartkopmeeuwen bij. Bij een weiland vlak bij Geervliet kwam we wel Zwartkopmeeuwen tegen , na wat geduld konden we deze leuk op de foto zetten. Dit vind ik zelf een van de mooiste meeuwen soort die er is.

Hun geweldige mooie git zwarte kop met rode snavel, een mooie oogtekening en hun witte uiterlijk als adult vogels zijn echt een genot om te zien. Er zaten hier drie vogels tussen de tientallen Kokmeeuwen , waarvan het een koppeltje bleek te zijn. Helaas kon ik net geen foto's maken van hun balts. Gelukkig heeft Annemieke  daar wel foto's van weten te maken. Echt Geweldig om hun balts te zien , hopelijk kan ik dit binnen kort zelf ook nog eens vast leggen.
Het was weer een heerlijk succes vol middagje ondanks de harde wind, samen hebben we mooie foto's weten te maken en super genoten van alle schoonheden van vanmiddag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten