Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 18 maart 2017

VAN GROOT NAAR KLEIN


Zoals vele zaterdagen zijn Clements en ik weer op pad gegaan om te kijken voor leuke soorten vogels. Ondanks het bewolkte en winderige weertje zijn we eerst naar de Brouwersdam gereden om daar een kijkje te nemen wat er voor soorten te zien waren. Bij aankomst zag het er vrij stil uit . De meeste vogels zaten vrij ver weg en door de harde wind waren ze lastig te zien.  Na wat zoek werk kwam we een grote groep met IJseenden tegen , helaas zaten deze op een te grote afstand voor foto's. Hier en daar zagen we ook wat losse exemplaren zwemmen maar ook deze zaten net te ver weg.  Ook de zeer grote groep met Zwarte zee eenden en Grote zee eenden zaten veel te ver weg.  Bij het haventje zagen we een grote duiker zwemmen, met de telescoop konden we hem benoemen als IJsduiker.   Terwijl we deze bekeken vloog er een tweede grote duiker langs die we tevens als IJsduiker konden bestempelen. Ik zag dat deze afboog richting de dam en sprong uit de auto om hier snel plaatjes van te schieten. Hopend dat deze terug kwam vliegen maar helaas deze IJsduiker vloog over de dam richting het Grevelingen meer.
IJsduikers zijn een zeldzame gast in onze wateren, deze schitterende duiker is de op een na grootste van hun soort. Gelukkig kon ik er een paar plaatjes van maken voordat deze de dam overvloog. Toch best bijzonder om vliegende IJsduikers vast te leggen, want zo vaak krijg je dit niet te zien.  Na deze vogels bewonderd te hebben besloten we verder te gaan. Inmiddels zag het er naar uit dat het weer een beetje opklaarde. We besloten naar een locatie op Goeree te gaan waar we kans maakte op een kleine rakker.  Deze locatie konden we ook een beetje uit de wind lopen in de hoop dat we de kleine rakker konden zien.  Op de locatie aangekomen te zijn was het weer steeds meer aan het opklaren en zag het er naar uit dat het zonnetje zelfs een beetje er door heen kwam.  Na wat zoek werk zagen in een grote groep met kleine zangers een van de kleine rakkers in een glimp. Helaas was dit een snelle glimp en konden we deze vogel niet meer vinden.  Na wat verder gelopen te zijn hoorde we plots een andere roepen. En ja hoor met wat geduld zagen we hem vlak boven ons in een boom zitten. Dit vogeltje is de kleinste specht die wij in Europa hebben en in de regio Voorne en Goeree is die toch ook best zeldzaam om te zien.  De Kleine Bonte Specht is ongeveer de grote van een vink en zeer lastig te vinden. In onze regio wordt die maar weinig waargenomen dus des te mooier als je er eentje vindt en op de foto kan vast leggen. Het is best een kunst om zo'n kleine rakker vast te leggen tussen de wirwar van takken. Maar met geduld kregen we hem op de foto.



Wat een genot om dit beesie te zien. Het zonnetje liet zich inmiddels ook zien en zo konden we hem mooiere vast leggen. Met regelmaat liet die zich horen en liet zich best fraai bekijken.


Na vele foto's gemaakt te hebben zijn we verder gegaan . ik zou zeggen tot de volgende keer.  Onze volgende bestemming was de kwade hoek om te kijken of we daar de Amerikaanse Wintertaling konden vinden. Maar helaas weinig eenden te bekennen en de overige vogels zaten te ver weg . Vanuit hier besloten we richting huis waards te gaan. Vlak bij huis besloten we bij een plekje te gaan kijken waar ik eerder deze week mooie foto's heb gemaakt van een Blauwborst. Aangezien Clements dit jaar nog geen Blauwborst had, was het eventjes voor hem er eentje in te koppen. Daar aangekomen duurde het niet lang of deze schitterende vogel zich liet zien.  opnieuw liet die zich dicht bij bewonderen en konden we hem schitterend vast leggen. Je kan van dit soort mooie vogels geen genoeg krijgen.

Na opnieuw vele foto's gemaakt te hebben , besloten we het voor gezien te houden en naar huis te gaan.  We hebben aardig wat uit zoek werk met de vele foto's, wat begon als een zeer bewolkt dagje was ge eindigt als een succes vol zonnig dagje :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten