Blauwstaart

Blauwstaart

woensdag 3 mei 2017

DAG5, VAKANTIE,Z-FR, CAMARGUE.


Deze dag wilden we het geweldige gebied de Camargue bezoeken. Het gebied staat bekend om zijn Flamingo's , Witte paarden en de Zwarte Stieren maar ook is het gebied een trekpleister om zijn vele schitterende soorten vogels die daar in grote aantallen te vinden zijn. Het gebied ligt aan de Middellandse zee en is naast de vogels, paarden en stieren ook bekend om zijn grote zoutvlaktes en moerrassen waar deze dieren te vinden zijn. Voor ons was het al lang een grote wens om hier naar toe te gaan gezien het heel lang geleden was dat wij hier geweest waren. De schitterende flora en fauna is in elke uithoek van de Camargue te vinden en een genot om te zien  je komt hier ogen en oren te kort . Onze wekker ging vanmorgen om 6 uur met de planning om rond 7 uur er naar toe te rijden. De dag zou voornamelijk in het teken staan van de vogels en hadden ons al aardig in gestudeerd wat we daar aankonden treffen. Ik had in Nederland al een hele lijst gemaakt met soorten en gps locaties van waar we soorten konden zien. Wij beide hadden diverse soorten op ons lijstje staan die we graag wilde zien en fotograferen. Gezien we dan toch vlak bij de Middellandse zee waren konden we er net zo goed een strand wandeling maken.  Na een kleine wandeling met de hond en een lekker ontbijtje maakte we onze lunch , extra snoeperrijen en drinken klaar om mee te nemen. Het zou een volle dag worden in het geweldige gebied. Na alles klaar gemaakt te hebben stapte we in de auto en reden we er naar toe. Onderweg tankte we de auto nog eventjes af, gezien dat er geen benzine pompen vlak bij liggen en geen lege tank wilde hebben. De planning was om vanaf de noordzijde van de Camargue in te rijden en dan de oostzijde af te rijden opzoek naar veel mooie soorten. Om de gehele Camargue te bezoeken kwamen we tijd te kort voor een dag dus besloten we een bepaald gedeelte te doen en andere stukken voor de volgende keer te laten als we hier weer op vakantie waren. Via de weg de Route du mas d 'agon reden we het gebied in. We hadden nog geen 100 meter gereden en we hoorde al diverse zangers waaronder een Graszanger, Cetti's zanger. Bij het invoeren van deze soorten keek Annemieke opzij naar buiten en zag daar de eerste gave soort zitten. Bam, zij vond gewoon de eerste wens soort van de dag een schitterende juveniele Kuifkoekoek. Gewoon op een paar meter naast de auto zat die in een kale struik, echt een wauw factor. We konden zo de eerste foto's maken van de dag. Wij beide glunderde van geluk en blijheid want deze soort zie je niet gauw en zeker niet zo dicht bij.

Juveniele Kuifkoekoek.

De vogel trok zich totaal niks aan van ons en zat waarschijnlijk in afwachting van lekkere hapjes. Wel zagen we een Nachtengaal er naast in de struik zitten die ook wel graag op de foto wilde.
Nachtengaal.

Met genoeg foto's vervolgde we al glimlachend onze weg. Maar met nog geen 5 minuten rijden zag Annemieke al de volgende soort zitten in een boom . Een Hop zat boven in een boom te roepen.
Zij was echt scherp met het opsporen van de soorten met al twee gave soorten binnen nog geen kwartier. Ik probeerde de Hop na te roepen wat te me verbazing ook lukte en reactie terug kreeg van deze schitterende vogel. Helaas zat die net te ver en te hoog voor een mooie foto.
Hop.

We reden door tot we bij een boerderij kwamen waar we de eerste Koereigers zagen, vier stuks kwamen net aanvliegen en lande naast ons op een grasveldje. Heerlijk zo dicht bij en zo tam.
Koereigers.
Koereiger met dikke worm.

Wat verder op stonden de eerste Zwarte stieren en Witte paarden waar het gebied bekend om is. Deze stonden in een weiland en niet echt in het gebied waar ze vrij konden rond lopen. Ook zagen we hier een mooie Koereiger alleen deze zou een paardenreiger moeten heten, vanwege dat die op een paard stond. Helaas een beetje tegenlicht maar dat geeft soms ook wel wat leuks aan een foto.
Koereiger met Witte paard en Zwarte stieren.

Na deze gefotografeerd te hebben reden we weer een stukje verder waar we vele vogels heen en weer zagen vliegen. We besloten hier te stoppen en wat te eten en drinken en tegelijk onze krullenbol een plasje te laten doen. Ook het geluid wat hier te horen was , was echt geweldig. Diverse Grote Karekieten , Graszangers, Kleine Karekieten, Rietzangers en vele soorten meer. Ook het aantal overvliegende soorten zoals Witwangsterns , Witvleugelsterns, Zwarte sterns, Lachstern, Zwarte Ibissen,Purperreiger, Kleine Zilverreiger, Zwarte Wouw, Slangenarend, en onze eerste Vorkstaartplevieren. Vorkstaartplevieren stonden ook op ons lijstje, maar helaas deze vlogen schijn en snel weg zonder dat we er foto's van konden nemen.
Witwangstern.
Zwarte Ibis.

Ook wat vogel soorten die verder in het gebiedje zaten zoals Krooneenden , Steltkluten en Knobbelzwanen konden we af vinken van ons lijstje. Na onze heerlijke pauze gehouden te hebben reden we verder. Op een punt gingen we kijken bij een locatie waar ik Bijeneters had genoteerd, maar helaas die konden we niet vinden, wel zagen we mooie groepjes met Zwarte stieren en Witte paarden waar we gelijk een paar mooie foto's van maakte.
Zwarte Camargue stieren.

Witte Camargue paard met Koereigers.

Bij vertrek van deze locatie namen we helaas de verkeerde richting en moesten met een om weg terug rijden naar een stuk wat we wilde zien voor een aantal soorten. Onderweg kwamen we nog een koppeltje Grauwe Gorzen tegen.
Grauwe Gors.

Na wat gereden te hebben namen we eerste weer een pauze bij een mooie stuk waar we het een en ander konden zien. Het was al best warm dus moesten goed drinken en eten . Hier konden we gelijk onze benen strekken en even op adem komen wat we allemaal al gezien hadden. Na een stokbroodje en wat vocht besloot ik even wat langs de randen te gaan lopen van het gebied. Daar zag ik een mooie Lachstern vliegen en wat verder een Geelpootmeeuw. de Lachstern kwam heel mooi dicht bij langs vliegen en kon zo wat gave plaatjes maken.

Lachstern.

Ook een gave langs vliegende Slangenarend kon ik op de foto zetten, hij bleef iets verder op hangen en speurde naar wat lekkers op de grond.
Slangenarend.

Slangenarend.

Slangenarend.

Na onze pauze zijn we onze weg vervolgd naar de volgende bestemming, hopelijk konden we de eerste Flamingo's gaan zien. Na wat gereden te hebben zagen we de eerste Flamingo's staan maar nog wat te ver weg om ze beter te zien. We reden wat door naar een mooi punt waar we ze beter konden zien. Daar aangekomen zagen we ze van redelijk dicht en namen we de eerste zuurstok foto's.



Europese Flamingo's.

Naast de Zwarte stieren , Witte Camargue paarden hadden we nu ook de Flamingo's gespot waar het gebied bekend om is. Hun kleur en hun gedrag maken dit echt schitterende vogels waar je geen genoeg van krijg. Maar onze trip gaat verder opzoek naar meer mooie soorten . Bij het terug rijden van de weg waar we op zaten kwamen in eens een zeer grote groep Bijeneters tegen. Deze groep was ruim 40+ en vlogen langs de auto. We stopte de auto en namen er foto's van wat niet echt gemakkelijk was. Het was een hele kunst om deze snelle vogels op de foto te zetten.
Bijeneter in vlucht.

Bijeneter in vlucht.

Bijeneter in vlucht met dikke vangst.

Na ze mooi bekeken te hebben en wat foto's gemaakte te hebben , konden we deze schitterende soort ook af vinken. Want bijeneters stonden ook op ons lijstje om te zien, gelukkig zagen we ze hier vliegen want op de locaties waar ik ze genoteerd had zaten ze niet. Met de Bijeneters in de pocket reden we verder, maar na nog geen 5 minuten zagen we een andere soort zitten op een paaltje. Een gave Iberische Kwikstaart wilde wel op de foto.
Iberische kwikstaart.

Iberische kwikstaart.

Deze vogelsoort was een extra bijvangst en na wat foto's vloog die weg en konden wij onze weg opnieuw vervlogen. Onze trip was nu meer al een groot succes en we waren al meer dan over de helft van onze reis. Maar er was nog genoeg te zien op deze zeg maar vogeldagje ala Camargue.  Nu reden we richting het strand war we even onze benen opnieuw konden streken en van de zee genieten. Maar toch kwamen we nog een mooie Zwarte wouw tegen die op de foto wilde terwijl die boven onze hoofd cirkelde.
Zwarte Wouw.

 We kwamen nu ook aan bij de zoutvlaktes waar het beroemde Camargue zout gewonnen wordt. Bij het passeren van de eerste zoutvlaktes zagen we ook een overvliegende Slangenarend , de zoveelste al. We hadden er al aardig wat van gezien maar toch iedere keer weer een geweldig gezicht. Op een moment zagen we ook de volgende lijst soort zwemmen , en ook nog vlak langs de waterkant. Vele Dunbekmeeuwen zwommen heel dicht bij en stopte opnieuw om er plaatjes van te maken.
Dunbekmeeuw.

Koppeltje Dunbekmeeuwen.

Ook troffen we hier diverse Steltkluten aan die net als de Dunbekmeeuwen vlak langs de waterkant stonden. Deze waren ook niet schuw en lieten zich mooi fotograferen.
Steltkluut.

Steltkluut.

Na vele schitterende foto's genomen te hebben reden we een honderd meter verder waar we de volgende soorten zagen. Grote groepen met steltjes waaronder vele Kleine Strandlopers , Krombekstrandlopers , Drieteenstrandlopers, Bontbekplevieren en een Strandplevier konden we af vinken. Wat verder op zaten een grote groep met wassende Geelpootmeeuwen.
Strandplevier.

Kleine strandloper.

Krombekstrandloper.
Omdat ze zo mooi zijn , nog een plaatje van een Krombekstrandloper in zomerkleed.

Grote groep met wassende Geelpootmeeuwen.

Ook een van de Dwergsterns die we zagen wilde wel op de foto, gelukkig liet die zich mooi fotograferen en bleef er heerlijk voor zitten.
Dwergstern.

Waar je ook keek zag je grote aantallen vogels , ook diverse Graszangers zaten volop te zingen in de rietstukken maar die wilde niet op de foto. Ook hier zaten grote aantallen met Flamingo's die nog dichter bij zaten dan dat we eerst hadden gezien.  We konden hier ook wat vlucht plaatjes maken van deze schitterende soort.
Vluchtje Flamingo's.

Flamingo koppeltje.

Eindelijk waren we bij de Middellandse zee aangekomen. Hier gingen we even over het strand lopen en de dames lekker pootje baden. Wat een genot om hier rond te lopen,  heerlijke zee en zoutlucht , mooie blauwe zee en volop vogels om je heen. Na vele kilometers gemaakte te hebben zijn we toch in het uiterste puntje van de Camargue aangekomen . Na hier een tijdje van genoten te hebben besloten we weer terug te rijden richting onze camping gezien dat onze vogel dag erbij op zit. We reden via de buiten zijde van de Camargue nog even langs de laatste locatie van de dag. Een locatie waar ik nog een schitterende soort had op geschreven. Op de weg er naar toe kwamen we nog wel een mooie vrij zittende Zwarte wouw tegen.
Zwarte Wouw.

Ook hier nog een mooie Grauwe Gors en een gave Kalanderleeuwerik die we nog zagen zitten, alleen de Gors wilde op de foto. De leeuwerik vloog vroeg tijdig al weg ,  dit was opnieuw een extra vogel bonus. Maar goed we hadden al zoveel moois gezien en zoveel foto's gemaakt .
Grauwe Gors.

We vervolgde onze trip naar de laatste locatie, een plek waar we hopelijk Vorkstaartplevieren konden zien en fotograferen. Bij de locatie aangekomen te zijn zagen we vele Vorkstaartplevieren vliegen en besloten de auto langs de kant van de weg te zetten om hier de laatste foto's van de dag te maken. Gelukkig werkte deze gave soort goed mee, en lieten zich mooi horen en goed fotograferen.
Vorkstaartplevier in vlucht.

Vorkstaartplevier in vlucht.

Vorkstaartplevier in vlucht.

Vorkstaartplevier.

Na geruime minuten van deze soort genoten te hebben zijn we door gereden. Het zou de laatste soort van de dag zijn maar niets was minder waar, want nu een kilometer gereden te hebben zag ik opnieuw een mooie soort lopen in een rijstveld.  Een gave Ralreiger liep daar langs de waterrand en kon het niet weer staan om daar ook foto's van te nemen. Hij bleek een grote kikker gevangen te hebben.
Ralreiger met kikker.

 Na wat foto's zijn we dan toch echt verder gereden naar de camping. Nu zou ik niet meer stoppen voor een vogel, onze vogel dag was hier echt gestopt.  Wat een geweldig dagje was dit, zoveel soorten en zoveel moois. Het gebied is zo groot en zo rijk aan vogels dat dit niet in een dag te doen is. Volgende keer als we weer hier op vakantie zijn dan gaan we naar de andere zijde van de Camargue. Nu eerst deze dag verwerken en alle foto's bekijken. Ruim 500 foto's gemaakt dus dat gaat wel even wat tijd kosten om die uit te zoeken als ik thuis ben. Deze dag is echt een top vogel dagje van dit jaar en zeker van de vakantie. Op de camping aangekomen te zijn is het lekker eten en de benen omhoog met een lekker biertje erbij. Morgen weer een dag in deze geweldige omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten