Blauwstaart

Blauwstaart

zondag 21 mei 2017

AAPJES IN HET WOUD


Deze morgen stond onze wekker heel vroeg om opnieuw naar de Woudaapjes te gaan. Afgelopen week waren we hier ook al geweest maar dat was in de avond uren. Nu wilde proberen om ze in de vroege ochtend te gaan zien en te fotograferen. Het Woudaapje is met zijn lengte van bijna 40cm de kleinste reiger soort van Europa. Het is Nederland een zeldzame soort die maar op een aantal locaties in ons land broed.  De naam Woudaap heeft te maken met dat hij veel klimt in de riet en andere moeras vegetatie. Deze vogel is voornamelijk te vinden in veel moerasachtige waterstukken met riet, biezen en struikachtige vegetatie van wilg, els en andere soorten. Zijn geluid is heel apart en lijkt op een zware schorre hond. Ze zijn voornamelijk actief in de vroege ochtend en begin avond waar je ze regelmatig kan horen ,zien en ook vliegend kan bewonderen. Ze eten bijna alles wat op hun pad komt en naar binnen kunnen krijgen. Het zijn echt geweldige vogels om te zien en te horen waar je echt geen genoeg van krijg.  Bij aankomst bij het gebied waren we helaas niet de enige die voor de vogels kwamen. Ondanks dat het vrij druk was lieten de Woudaapjes zich gelijk al leuk zien.  We besloten bij een locatie te gaan staan waar we dachten ze beter te kunnen zien.  Na een aantal minuten was het al raak , twee aapjes gingen een rondje vliegen over het gebiedje. Na hun rondje lande ze beide op verschillende stukken in het gebied. Hier konden we er eentje leuk zien van dicht bij.
Woudaap mannetje.

Na verloop van tijd hoorde en zagen we totaal drie mannetjes en een vrouwtje in het gebied. Een van die mannetje dook vlak voor mij op in het riet toen ik een geluidje van hun na deed. Echt schitterende om te zien dat die daar op reageerde. Hij zat net een meter van mij vandaan en durfde niet te bewegen want anders zou die weg vliegen. Maar gelukkig deed hij dat niet en kroop een klein stukje verder en bleef toen heerlijk voor mij zitten. Hier kon ik toch wel heerlijke plaatjes maken, ook al zat het riet er wel wat voor maar dat gaf alleen maar meer sfeer aan de foto. Het is ten slotte zijn habitat , dus mag het riet er gewoon op en hoef die niet helemaal vrij te zitten.



 Na dit moment kroop die verder het riet in, echt geweldig hoe mooi dicht bij die zat. Met de andere Woudaapjes die de buurt was het gewoon wachten op het moment dat ze weer gingen vliegen en ja hoor dat deden ze ook. Je moet wel een snelle reactie hebben en hun goed kunnen vlogen want anders kan je ze niet bij houden. Gelukkig lukt dat en kon wat vliegende plaatjes maken.


Niet alleen deze schitterende soort was hier te zien, ook diverse rietvogels waaronder Blauwborsten, Kleine Karekieten, Rietzangers en een Snor waren geregeld mooi te zien. Hoewel sommige soorten best lastig te fotograferen waren door het riet, iedere keer zat er wel een stengel voor . Maar oefening baart kunst.
Snor.

Snor.

Na al dit moois gezien te hebben besloten we voor gezien te houden en huis waards te gaan. We hadden onze soort weer schitterend gezien en hoe dicht bij :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten