Blauwstaart

Blauwstaart

zondag 30 augustus 2015

DELTA SAFARI ZEEUWSE KUST 1


Al geruime tijd hadden we ons al aangemeld bij Delta Safari om een vogel tocht op zee te maken. Delta Safari ( Delta safari )organiseert vogel en walvis reizen door Europa , Nederland en onze kusten. Het idee ontstond al een jaar eerder om dit te gaan doen met vrienden. Deze reis stond in het teken van de Vale Pijlstormvogeltocht , gezien deze maand de beste tijd van het jaar is om deze soort te zien vliegen voor de Nederlandse kust. Deze zeldzame Pijlstormvogel is niet zo maar te zien vanaf de kust of een boot, maar gelukkig zijn er ook vele andere soorten die waarschijnlijk langs komen.  De boottocht begint vanuit Neeltje Jans in Zeeland en we gaan varen voor de Zeeuwse Kust op diverse plekken. Tijdens de tocht wordt er visafval over boord gegooid om zo vele zeevogels aan te trekken die dan mooi te fotograferen zijn rondom de boot. S'morgens vroeg kwamen we bij de boot aan en maakte zo kennis met vele andere vogelliefhebbers en fotografen die voor de zelfde reden deze tocht hebben gekozen. Ruim 40 mensen zijn aan boord en we vertrokken op het moment dat het net licht begon te worden. We voeren net de haven uit en de eerste meeuwen hingen al achter de boot. Met nog geen half uurtje onder weg zagen we al een mooie juveniele Pontische Meeuw , deze werd gelijk al gefotografeerd ondanks het licht nog niet echt goed was.
Pontische Meeuw juveniel.

Pontische Meeuw juveniel.

Maar niet alleen vogels waren te zien op deze tocht , want ook diverse Bruinvissen kwamen mooi langs de boot zwemmen. Echt geweldig , vele malen lieten ze zich naast de boot zien en konden ze ook leuk fotograferen. Deze soort kleine mini dolfijnen soort is voor onze kust streek regelmatig te zien , maar zo naast de boot is wel top.
Bruinvissen.
Bruinvis.

 Na een paar minuten kwam de verrassing van de tocht. Want Annemieke vond een schitterende voorbij vliegende Vale Pijlstormvogel. Helaas vloog die wel op afstand maar hij was schitterend te zien en voor sommige te fotograferen. Dit was nu net de soort waar deze tocht bestemd voor was. Echt super, de soort was binnen, jammer dat die niet achter de boot ging hangen. Met deze knaller in de pocket gingen we verder met het genieten van al die andere gave soorten die achter de boot hingen. Steeds meer vogels kwamen op onze boot af waardoor we de ene na de andere foto namen.
Jan van Genten , Grote Mantelmeeuwen , Pontische Meeuw, Kleine Mantelmeeuwen, Geelpootmeeuwen, Zilvermeeuwen, Stormmeeuwen en een gave Noordse Stormvogel waren de soorten die we konden vast leggen op de foto. De Jan van Genten waren echt de meest favorieten vogels die achter de boot hingen, in alle kleden waren ze vertegenwoordigd. Soms waren ze op ongeveer een paar meter van je vandaan, hangend en duikend achter de boot.
Jan van Gent 3e kalender jaar.
Jan van Gent 2e kalender jaar.
Jan van Gent 4e kalender jaar.
Noordse Stormvogel.
Zilvermeeuw.
Grote Mantelmeeuw.
Jan van Gent 3e kalender jaar.
Jan van Gent 3e kalender jaar.
Jan van Gent adult.
Jan van Gent adult.
Jan van Gent adult.
Jan van Gent adult.
Jan van Gent 2e kalender jaar.

We konden er maar geen genoeg van krijgen , wat een gave momenten.  Maar ook met dit vele moois , zat er voor mij ook een mindere mooie kant aan van vandaag. Na een paar uur varen werd ik zeeziek en moest vaak naar de wc of hangen over de reling. Tja het was me al heel lang niet overkomen dat ik zeeziek was geweest, maar nu was het zo ver. Gelukkig was ik niet de enige die er last van had. Ondanks dit was ik toch tussen door bezig om de vogels te bewonderen en te fotograferen, want een echte vogelaar laat zich niet zomaar uit het veld(zee) slaan. Het was echt fantastisch om steeds weer die Jantjes te zien vliegen en duiken. De dag was echt super begonnen met de Vale Pijl en het mooie weer. We voerden al weer terug richting de kust maar nog steeds hing het vol met vogels achter de boot.
Jan van Gent adult.
Jan van Gent 2e kalender jaar.
Jan van Gent adult.
Stormmeeuw juveniel.
Stormmeeuw juveniel.

Wat een super dag was dit. Met een big smile voerde we de haven van Neeltje Jans binnen. Zo veel moois gezien en een knaller van de dag de Vale Pijlstormvogel. Maar ook de vele andere soorten vogels en natuurlijk de Bruinvissen waren echt geweldig om te zien en te fotograferen.
Nu mijn voeten weer op de aarde staan voel ik me weer lichamelijk wat beter, hopelijk was dit eenmalig. De volgende keer ga ik gewoon weer mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten