Blauwstaart

Blauwstaart

maandag 13 februari 2017

ZWARTE ZEEKOET BROUWERSDAM


Eindelijk weer eens een mooi zonnig dagje na dagen van bewolking en sneeuw. Aangezien we toch vandaag in Burg Haamstede moesten zijn ,zijn we gelijk ook even wezen kijken bij de Brouwersdam. Samen met Annemieke en de krullenbol heerlijk daar een dagje vertoeven , ondanks de snijdende wind en kou. Bij aankomst bij het haventje zagen we al diverse Roodkeelduikers en een Parelduiker maar die zaten nog best ver weg.  Bij het verder scannen van de zee zagen we ook de zeldzame Zwarte zeekoet zwemmen. We besloten hier te gaan wandelen langs de waterrand om te kijken of we wat plaatjes konden maken. Zoals iedere keer is het beesie helemaal in haar nopjes als ze op het strand mag rennen. Omdat het extreem laag water was konden we ver lopen wat wel ze voordelen had. Heerlijk het beesie los en wij gewapend met onze camera's opzoek naar mooie vogels. De eerste vogel die we dicht bij rond zagen zwemmen was een bekende Eider eend mannetje die helaas al geruime tijd niet gezond is. Terwijl wij hem stonden te fotograferen zag ik de Zwarte Zeekoet dicht bij langs de kant zwemmen en we besloten er naar toe te gaan.  Bij het benaderen van de vogel zwom die verder weg, maar we konden er toch wat plaatjes van nemen.  De vogel bleef nu op een aardige afstand zitten maar na 5 min kwam die ineens naar ons toe gevlogen. Ondanks dat het beesie rond rennende over het strand en waterrand plofte de Zwarte Zeekoet ongeveer 15 meter voor ons neer in het water. Hij trok zich niks aan van ons en ging zich wassen en gewoon door met het foerageren. Echt een wauw momentje, ineens recht op ons af en vlak voor ons, dat maak je niet gauw mee.  Normaal zie je de Zwarte zeekoet alleen ver weg zitten, maar nu vlak voor onze neus.



Met het aanvliegen konden we er schitterende foto's van maken.
Vrijwel elke winter periode komen er Zwarte Zeekoetjes voor bij de Brouwersdam, ene keer een juveniele vogel en zo als nu een adulte vogel. Zwarte Zeekoeten komen uit het hoge noorden vandaan en er zijn maar een paar locaties langs de Engelse kust waar ze te zien zijn.  Deze vogel is in winterkleed en in zomerkleed is die zwart zoals zijn naam al zegt.  Tot nu toe was het ons niet gelukt om zulke foto's ervan te nemen, dus dit was een schitterend moment om hem van zo dicht bij vast te leggen.  Iedere keer weer zwom die wat verder weg om daarna weer terug te komen. Soms zat die op ruim 10 meter voor ons. Van dit moment hebben we gelijk gebruik gemaakt om er een mooie foto serie van te maken. Het mooie was ook dat die zich niks aan trok van de krullenbol die door de waterrand aan het rennen was . Af en toe kwamen er ook wat Roodkeelduikers langs zwemmen. Maar onze aandacht lag bij de Zwarte Zeekoet die steeds weer een showtje weg gaf.




En plop daar ging die weer onder water, na een geweldige serie gemaakt te hebben besloten we hem met rust te laten. We gingen weer naar de auto voor een bammetje en een lekker bakkie thee. Na wat opgewarmd te zijn en gegeten te hebben zijn we richting de spuisluis gereden.  Net voorbij de middelplaat zagen we grote groepen met Zee eenden. Na wat speur werk zagen we ook Grote zee eenden en IJseenden. Op een moment gingen de vele grote groepen met zee eenden die ver weg zaten op de vleugels. Meer als honderd Zwarte zee eenden en tientallen Grote zee eenden met daar tussen diverse IJseenden waar mooi zichtbaar in hun vlucht. Helaas zaten deze te ver weg voor leuke plaatjes ,maar heb er wel bewijsplaatjes aan over gehouden.
Grote groep met Zwarte zee eenden , Grote zee eenden en paar IJseendjes in vlucht. De Grote zee eenden zijn te herkennen aan het wit op de vleugels of de witte/lichtere vlek op de kop. Met die allemaal maakte ons dagje er nog mooiere op , zo vaak zich je niet zoveel Grote zee eenden .  Terwijl we langzaam reden zagen we nog vele Brilduikers en wat IJseendjes en vlak voor de spuisluis een mooie groep Rotganzen die lekker aan het scharrelen waren.
Bij de spuisluis zaten er nog een aantal IJseendjes en een grote groep met Eider eenden , dit waren allemaal mannetjes. Ook kwa steltloperstjes was het leuk, diverse Kanoeten, Steenlopers , Paarse strandlopers en een Bontbekplevier lieten zich mooi bewonderen.  Wat een geweldig dagje Brouwersdam was dit weer, Krullenbol genoten van haar stranduitje , mooi weer en wij super genoten van alles met name de Zwarte Zeekoet.  Echt een mooie afsluiter van de dag.

3 opmerkingen: