Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 25 februari 2017

RONDJE KOP VAN NOORD HOLLAND


Deze dag stond in het teken van de kop van Noord Holland om daar diverse zeldzame soorten te gaan bekijken. Samen met Clements en Andre gingen we s morgen vroeg op pad richting onze eerste locatie bij Den Oever waar twee zeldzame Amerikaanse soorten te zien zijn ,de Kleine Topper eend en de Buffelkopeend.  Onderweg er naar toe was het redelijk weer maar dat veranderde snel naar mate we steeds dichter bij noord Holland kwamen. Het begon steeds meer te regenen, wat het niet echt bevorderde om deze soorten goed te zien. Bij aankomst was het weer er niet beter op geworden en werd het meer vanuit de auto vogelen dan dat we buiten relaxed konden staan kijken. Na een beetje zoek werk konden we de Kleine Topper al beschrijven, helaas zat die op een aardige afstand waar je geen plaatje van kon maken. Maar ja, een van de soorten is al binnen, maar de Buffelkopeend zagen we nergens . Gelukkig als we deze wilde zien dan kunnen we gewoon bij Barendrecht gaan kijken want daar zwemt er ook eentje. Wel zagen we vele Tafeleenden en wat Nonnetjes zwemmen. Altijd leuk om te zien, het zijn prachtige eenden soorten. Vanaf  Den Oever zijn we naar de Normerpolder gegaan waar 3 zeldzame soort waren waargenomen namelijk de Witbuikrotgans , Zwarte rotgans en de Oostelijke Grauwe gans. Daar aangekomen zagen we honderden Rotganzen lopen . Na wat speurwerk konden we de Witbuik en Zwart rotgans mee tellen. Helaas wilde de zeldzame Oostelijke Grauwe gans niet mee werken, die was niet vindbaar.
Zwart Rotgans herkenbaar aan de zwartere kleur en de heldere witte zij flank.
Witbuikrotgans herkenbaar aan de wittere onderzijde(buik) en de wittere zij flank.

Vanaf deze locatie was de volgende soort de Bruine Klauwier in Den Helder. Deze schitterende zeer zeldzame soort zit al een tijdje hier en het is de 2e keer dat die in Nederland gezien word. De eerste keer was in 2014 die bij Netterden in Gelderland, die heb ik toen ook gezien maar die zat best op afstand en heb daar een paar bewijsplaatjes aan over gehouden. De Bruine Klauwier in Den Helder schijnt schitterend te fotograferen te zijn dus hadden we best veel hoop op een mooi resultaat. Ondanks dat het nog aan het regenen was reden we naar den Helder, daar aangekomen was de vogel niet te zien. Na ruim een uur rond gelopen te hebben en overal gezocht te hebben , werd die ineens weer gezien op de oude locatie. Wij waren niet de enige daar die voor deze soort kwamen, al gauw stonden we met zo'n 30 vogelaars het beesie te bewonderen en te fotograferen.  In middels was het ook gestopt met regenen wat best goed was na een ochtend met veel regen.
Het beesie liet zich af en toe mooi zien en ondanks de bewolking konden we toch redelijk mooie plaatjes maken.


Deze vogel was helemaal verdwaald , blijkbaar verkeerde gps gegevens ingevoerd. Deze soort komt normaal voor in Siberie en Oost Azie, een beetje uit de richting gevlogen. Maar dat mag de pret niet drukken want wij konden hem schitterend zien. Het beesie was best wel mak, en zat op ruim 6 meter voor ons.  Het is een fantastische rover, die van alles vangt en eet, van wormen, hommels,kikkers en kleine vogeltjes zoals mezen en roodborstjes die die dan aan scherpe dingen zoals prikkeldraad of doorns vast prikt als voedsel voorraad. Niets ontgaat hem zijn aandacht.

Na een tijdje deze vogel bewonderd te hebben zijn we naar een melding gegaan van Kraanvogels die in de buurt op een akker stonden. In middels wilde het zonnetje wat doorkomen wat echt wel beter was. Eindelijk braken er wat lichtstralen door en het zag en steeds beter uit. Bij de Kraanvogels aangekomen te zijn stonden ze in een zeer grote groep met Toendrarietganzen. Dubbel op, altijd mooi om te zien die Toendra's , ook de Kraanvogels zijn een genot om te zien waarschijnlijk zijn ze geland van wege  het slechte weer wat deze dag was. De vogels zijn op doortrek naar Scandinavie en hebben besloten hier te gaan rusten en wat te gaan eten.
Toendrarietganzen met 6 kraanvogels.

Dit was ook de laatste locatie van vandaag en besloten terug te gaan richting Spijkenisse. Ondanks de vele regen hebben we bijna alle soorten gezien waar we voor kwamen plus een bonus met de Kraanvogels. Toch weer een succes vol gezellig dagje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten