Blauwstaart

Blauwstaart

zondag 17 mei 2020

ZOMERTORTELS EN ROODMUS OP GOEREE

 

Op het programma vandaag staat een bezoek aan het gebied de Kwade Hoek bij de duinen van Goeree. Hier zitten veel vogels en gave soorten waaronder de zeldzame Zomertortel. Overal in Europa word deze schitterende duiven soort bejaagd en verdwijnt de soort in een rap tempo. In onze regio waren er vroeger vele maar nu zijn het er nog tientallen verdeeld over diverse gebiedjes in de regio. De Kwade Hoek is een schitterend duin gebied waar je ze nog mooi kan zien en horen. Bij het gebied aangekomen belopen we het pad waar ze graag zitten op kale takken. Het is gelukkig nog rustig met de recreatie maar dat zal snel veranderen. Al gauw pikken we hun geluid al op en zien er eentje in een glimp weg vliegen. Wetende dat je hier wat geduld voor moet hebben en niet snel opgeven.  Een gave Spotvogel was mooi te zien en liet zich goed horen.  We konden hier toch wat leuke plaatjes van maken terwijl we stonden te wachten op de Zomertortels.

Spotvogel / Icterine Warbler / Hippolais icterina

Na geruime tijd van deze heerlijke soort genoten te hebben , was het de buurt aan de Zomertortels. Inmiddels hadden we ze meerdere keren gehoord en nu zat er een iets verder op. Beetje voor beetje schoven we samen op om de tortel niet te laten schrikken en om in een goede positie te komen voor een goede foto. Gelukkig bleef deze vogel wel zitten en zo konden we aardig leuke foto's nemen van deze schitterende soort.  Ook deze soort werkte goed mee , waardoor dit al een geslaagde ochtend was.  diverse andere Zomertortels vlogen rond ons heen maar waren lastig te fotograferen. 

Zomertortel / European Turtle Dove / Streptopelia turtur

Na vele foto's was het tijd om weer verder te lopen.  Andere vogel soorten waren ook aanwezig  zoals de Grasmussen , Braamsluipers, Koekoeken , Nachtegalen enz. Inmiddels werd het ook steeds warmer , en drukker met mensen. We liepen terug via de orchideeen veldjes beneden  waar we nog leuke soorten zagen zoals Bijenorchis, Vleeskleurige Orchis , Brede Orchis en Rietorchis.  Altijd mooi om te zien maar helaas door de warmte was het niet veel soepjes om mooie platen ervan te maken.

Rietorchis /

Vleeskleurige Orchis /

Vanuit hier zijn we terug gelopen naar de auto. Bij de auto kregen we een appje uit onze groep dat er een Roodmus was gezien de slikken van Goeree. Gezien dat wij vrij dicht bij deze locatie waren besloten we er naar toe te gaan. Deze Zeldzame Roodmus is elk jaar wel te zien in de regio van Goeree en Voorne.  Er is nog steeds geen hard bewijs dat deze vogel , broedend is in onze regio al hebben we wel paringen en nestbouw weten vast te leggen. Ook diverse juveniele zijn gezien maar toch geen volledig bewijs van broedgeval. Na een paar minuten waren we op de locatie van de melding. Het duurde ruim 20 minuten voordat hij zich liet zien, Annemieke zag hem aankomen vliegen en lande precies voor ons in de wilgen waarna hij begon te zingen. Het bekende liedje Please to meet you klonk fantastisch. Het duurde even voordat die uit de dikke wilg kwam en vrij begon te zingen zodat we foto's konden maken.

Roodmus / Common  Rosefinch / Carpodacus erythrinus

Tijdens het fotograferen kwamen we tot ontdekking dat er een tweede zang iets verder vandaan kwam, twee mannetjes vlak bij elkaar. Onze dag kan niet meer stuk , met vele foto's en gave momenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten