Blauwstaart

Blauwstaart

donderdag 21 mei 2020

POELKIKKER CONCERT EN WESPENDIEVEN BIJ DE VOGELPOEL

 

Een paar dagen geleden was ik bij de vogelpoel geweest in het Voornes Duin, daar kreeg ik een mooie show van een aantal Wespendieven waar ik mooie foto's aan over heb gehouden. Nu samen met Annemieke hoopte ik het zelfde mee te maken gezien dat die Wespendieven daar in de nabijheid broeden. Het is inmiddels de tijd voor deze schitterende vogels om een partner te vinden na een lange reis uit Afrika. Eenmaal bij Voornes duin aangekomen begonnen we onze wandeling naar de vogelpoel. Dit stuk duin is een magneet voor alle flora en fauna en er is altijd wel iets moois te zien. Onderweg zagen we wel diverse soorten vogels maar nog geen Wespendieven. Bij de vogelpoel aangekomen zagen en hoorde we de eerste bewoners , de Boomleeuweriken en Piepers zijn druk aan het baltsen. Her en der zie je er een zitten in een meidoorn struikje, echt een genot om deze vogels te horen.  Iets verder op zien we allemaal roze, lila en paarse bloemen, allemaal orchideeen die in bloei staan. Overal waar je kijkt staan ze , Vleeskleurige Duinorchis, Brede Orchis, Gevlekte Orchis, Rietorchis en Moeraswespenorchis wat geweldig. De poeltjes staan nog vol met water en de eerste libellen en juffers scheren over het water. Zo weet ik dat hier veel zeldzame libellen en juffers zitten waaronder de Gaffelwaterjuffer, Zwervende Pantserjuffer, Zuidelijke Heidelibel, Zuidelijke Glazenmaker, Zadellibel en vele meer. Dus ook voor de libellen en juffer liefhebbers is het hier genieten. Maar wat ons voornamelijk opviel was het geluid van kikkers. In de diverse poeltjes zitten vele kleine groene kikkers te kwaken , dit is de zeldzame Poelkikker. Deze soort komt nog niet veel of lang voor in onze regio of provincie en is waarschijnlijk mee gelift mee vogels. Het is een waar concert waar je heel erg blij van wordt. Wel tientallen van deze groene rakkers bewegen zich door het poeltje. Je kan hier geen genoeg van krijgen.

Poelkikker /

Mooi kikker concert.

Inmiddels kwamen we ook Finne en Sipke tegen die ook in de omgeving waren gaan wandelen. Ook hun konden genieten van al die groene rakkers in concert. Vanuit hier zijn we met zijn vieren terug gelopen richting de duin rand waar we gingen kijken voor de Wespendieven.  Het duurde niet lang voordat we ze zagen vliegen. Met kijkers en camera's in de aanslag wachten we ze op. Ja hoor vlak boven onze hoofd cirkelde ze waardoor we ze schitterend konden fotograferen.  Het lukt niet altijd om gave foto's te maken van deze toch wel moeilijke soort maar nu hadden we ze er goed op staan.
Mogen ze maar vele mooie jongen groot brengen, want ook met deze soort gaat het niet goed in Europa.  Door jacht, vergiftiging en predatie gaat de populatie Wespendieven hard achteruit.
Wespendief vrouw / European Honey Buzzard /Pernis apivorus

Wespendief man / European Honey Buzzard / Pernis apivorus


Na enige tijd bij gepraat te hebben , zijn we ieder een eigen weg in gegaan. Hun gingen nog verder wandelen en wij hadden besloten om lekker naar huis te gaan. Het was me wel weer een gaaf ochtendje in het Voornes Duin. Weer zoveel moois en volop foto's om uit te zoeken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten