Mijn blog laat korte overzichten van mijn vogel en andere natuurbelevingen zien in tekst en beeld.
Blauwstaart
zaterdag 16 mei 2020
WESPENDIEVEN IN VOORNES DUIN
Vanmorgen vroeg stond de vogelpoel in het Voornes duin op het programma. Het stuk van de parkeerplaats en naar de vogelpoel is al een geweldige wandeling vol met mooie soorten die her en der langs het wandel pad zitten. Het gebied Voornes duin behoord tot een van Europa's beste duin gebieden dus een wandeling hier is nooit vervelend en saai. Deze morgen kwam ik eigenlijk voor een bijzondere broedvogel die net terug is uit Afrika. De soort broed hier al vele jaren,maar is helaas in onze regio slecht vertegenwoordigd met slechts twee koppeltjes. Beide koppels zijn hier in Voornes duin te vinden als je weet waar je moet zijn. Na vele jaren weet ik wel hoe en wat van deze soort en kan daar mooi gebruik van maken om ze te zien en te fotograferen. De soort genaamd Wespendief is een schitterende rover. Lijkend op een Buizerd waar hij veel mee verward wordt maar hij ziet er net wat sierlijker en mooier uit, ook het gedrag is anders. Tijdens mijn ochtend wandeling zag ik uit mijn ooghoek een rover vliegen, en ja hoor de eerste Wespendief was genoteerd al gauw zag ik nog twee vliegen. Alle drie net iets te ver voor een mooie foto, het waren twee mannen en een vrouw gezien de tekening van de vogels. Met een beetje geduld kwamen ze steeds dichter bij vliegen en begonnen te cirkelen boven het bos gedeelte. Door dat ik op een perfecte locatie stond met open zicht zag ik ze goed aankomen en kom zo mijn eerste Wespendief foto's van het jaar maken. Een van de mannetjes vloog wel heel dicht bij en keek zo in zijn ogen. Echt schitterend, zo dicht bij en zo mooi kunnen zien terwijl ze langs en over mij heen vlogen. De ochtend was al een succes en dan heb ik nog even te gaan.
Wespendief man / European Honey Buzzard / Pernis apivorus
Wespendief man
Nog geen minuten na de Wespendieven ontmoeting zag ik een mooi Ree staan in het veld die graag even wilde poseren, heerlijk zo vroeg in de ochtend met al het dauw op de grassen.
Ree /
Nu bij de vogelpoel aangekomen zag en hoorde de eerste Boomleeuweriken en Boompiepers. Deze vallei staat erom bekend dat hier meerdere koppeltjes van zitten. Maar ook Grasmussen , Braamsluipers, Roodborsttapuiten, Kneuen en vele andere soorten waren goed aanwezig. Vooral hoorde je geluiden van de zingende vogels, wat een orkest. In de verte zie ik een sliertje ganzen aankomen vliegen, het blijken Rotganzen te zijn. Best laat nog vindt ik zelf, deze hadden eigenlijk al verder op reis moeten zijn. Maar ook de vele soorten planten die hier groeien zijn bijzonder, op diverse plekken groeit het zeldzame Duinviooltje . Dit mooie plantje springt er echt uit als je door het gebied loopt. Hier en daar zie ik ook Orchideeen op komen al bloeien ze nog niet allemaal.
Hier onder een klein overzicht van wat foto's uit het gebied.
Boomleeuwerik / Woodlark / Lullula arborea
Boompieper / Tree Pipet / Anthus trivialis
Ree bok /
Rotganzen /
Duinviooltje /
Na al die moois in de vogelpoel was het weer tijd om terug te gaan naar de auto.
Opnieuw met de wandeling over het pad naar de auto kwam ik nog een aantal bijzondere en leuke soorten tegen die graag wilde poseren. Het zijn toch niet de minste soorten die je niet vaak tegen komt. Waar onder een Fluiter , een soort die graag in oude en dichte bos gedeeltes voor komt. Deze soort is al op diverse plekken waargenomen de afgelopen dagen. Gelukkig bleef die lang genoeg zitten voor een plaatje. Maar ook een mooie Grauwe Vliegenvanger die zat te zingen in een berk , ook dit is een bijzondere soort voor bosachtige of zwaar beplante omgevingen. Maar ook een gewone overvliegende Grote Bonte specht is een gave bijzondere soort waar ik echt van kan genieten.
Fluiter /
Grauwe Vliegenvanger /
Grote Bonte Specht /
Eenmaal bij de auto zie ik dat ik nog genoeg tijd heb om nog een gebiedje te bezoeken in de omgeving. Ik besloot naar de Strypse Wetering te gaan, daar zitten ook altijd leuke en bijzondere soorten. na een aantal minuten rijden kwam ik op mijn bestemming aan. Bij het uitstappen hoorde ik de eerste soort al een Cetti's zanger. In nog geen 2 minuten ging deze vogel helemaal vrij zitten op een paaltje naast een Meidoorn. Deze soort is normaal schuw en leeft verborgen in het Struweel of riet. wat een in kopper was dit. Deze vogel was vrij tam en liet zich geruime tijd mooi fotograferen. Ook iets verder op een zingende Snor maar die liet zich niet vrij zien. Wel een overvliegende Tafeleend man , Buizerd en een gave Boomvalk wilde op de foto. Na geruime tijd hier een beetje vertoefd te hebben wilde ik weg gaan, tot er ook een mooie Roodborsttapuit in het riet ging zitten. Deze kon ik helaas maar eenmalig fotograferen voor dat die weer weg vloog.
Ook hier waren er toch schitterende soorten die ik ook vast heb kunnen leggen.
Cetti's zanger /
Cetti's zanger /
Tafeleend man /
Boomvalk /
Buizerd /
Roodborsttapuit man /
Na al dit moois was het nu echt tijd om naar huis toe te gaan. Wat een ochtend, zoveel moois en zulke gave momenten. Onderweg vlak bij Zwartewaal besloot ik toch nog even langs de Holle Mare te rijden. Het ligt toch op weg naar huis dus waarom geen kijkje nemen. Op een plek zag ik een aantal Bruine Kiekendieven rommelen bij een riet stukje en besloot daar even te gaan staan. Al gauw kwamen twee Bruine Kiekendieven aanvliegen , een man en een vrouw. Om en om landen zij in het riet waar ik stond te wachten, heerlijk zo mooi dicht bij. Ze bleven op en neer vliegen wat duide op een nest locatie in aanmaak. Om ze niet lang te storen met mijn aanwezigheid nam ik diverse foto's en liet hun verder gaan. Opnieuw weer een mooi moment en een perfect stuk gevonden voor verdere onderzoek. Met dit erbij was het nu echt op , volgende stop thuis, wat een dag.
Bruine Kiekendief man /
Bruine Kiekendief man /
Bruine Kiekendief vrouw /
Bruine Kiekendief man /
Labels:
Boomleeuwerik,
Boompieper,
Boomvalk,
Bruine Kiekendief,
Cetti's zanger,
Duinviooltje,
Fluiter,
Grauwe Vliegenvanger,
Holle Mare,
Roodborsttapuit,
Rotgans,
Strypse Wetering,
Tafeleend,
Voornes Duin,
Wespendief
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten