Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 24 februari 2018

BUFFELKOPEEND EN ROSSE STEKELSTAARTEN


Even een ochtendje samen op pad met als doel de Buffelkopeend bij Barendrecht en het gebiedje de nieuwe droogmaking bij Berkel en Rodenrijs voor de Rosse Stekelstaarten en de Buidelmees. Als eerste zijn we naar Barendrecht gereden waar al ruim 14 jaar een gave eenden soort zit genaamd Buffelkopeennd. Deze Noord Amerikaanse eend is hier ooit beland en is ieder jaar in de winterperiode te zien in de Gaatkensplas . Het kleine eendje is echt schitterend om te zien. De laatste tijd zwemmend en duikt die veel in de woonwijk en is van dicht bij te bewonderen. Dit bracht ons hier heen om dit maal er mooie foto's van te maken. Het weer en zonnetje zat ook mee en het beloofde veel goeds. Gewapend met een zakje brood kwamen we daar aan en zagen hem redelijk ver weg zwemmen. Na wat brood gestrooid te hebben hadden we de aandacht van de overige eenden en meeuwen die daar al rond hingen. Na een paar minuten kwam hij ook richting onze kant op zwemmen. Zelf eet hij geen brood maar gewoon voedsel wat te vinden is op de bodem. Nadat wij zijn aandacht hadden getrokken zwom hij heerlijk dicht bij en konden wij e gave foto's van nemen. Lekker met het zonnetje erbij die de kleuren op zijn kopje extra mooi weer gaven. Wat een gaaf beestje , met de diverse achtergrond kleuren van de huizen gaf het soms een mooie setting.
Buffelkopeend man.


Buffelkopeend man.

Na dit gave eendje te hebben bewonderd en mooi gefotografeerd te hebben zijn we richting onze volgende doel gegaan bij Berkel en Rodenrijs.  Het was extreem koud weer maar gelukkig was het winter zonnetje aanwezig, de harde oosten wind maakte het een gevoels tempratuur van ruim -8.  Inmiddels bij Berkel aangekomen gingen we opzoek naar onze volgende soort de Buidelmees die hier afgelopen tijd word gezien. We wisten dat het geen gemakkelijke soort zou worden vanwege dat hij vaak niet te vinden was. Na geruime tijd rond gelopen te hebben zonder resultaat van een Buidelmees gingen we kijken voor de andere soort die hier ook aanwezig was genaamd Rosse Stekelstaart.  In dit gebiedje zitten er diverse,  ondanks dat deze eenden soort als exoot word beschouwd in Nederland wilde we ze toch fotograferen. We hoefde niet lang te zoeken wat in de grote plas zwommen er minimaal 5 rond die we al zagen. Deze eenden soort duikt ook veel en is net als de Buffelkopeend een Amerikaanse soort . Alleen deze is ooit ingevoerd en word niet als wild bestempeld . Maar ook dit maakt voor ons niet uit en gelukkig wilde er een aantal op de foto. Het was niet gemakkelijk om met deze wind en kou er heerlijk voor te gaan zitten. Na diverse minuten waren we tot het bot koud en hadden rillingen over onze lichaam.
Rosse Stekelstaart man.
Rosse Stekelstaart vrouw.
Rosse Stekelstaart man.
Het zijn echt schitterende eendjes , met hun mooie koptekening en licht blauwe snavel. Met regelmaat was hun stekelige staart ook goed te zien op het moment dat ze doken. Ondanks de kou was het wederom weer genieten van deze gave soort. We zijn nog een klein rondje gaan lopen maar het was echt te koud en besloten naar de auto te gaan. Een maal in de auto en klaar om een lekker bakkie warme choco te drinken zagen we alles opvliegen van de plas en omgeving. Wat vliegt daar voor grote rover, Bam, een gave Zeearend die had besloten eventjes over het gebied te vliegen. Wat een gave bonus is dit. Beide tegelijk sprongen we uit de auto en begonnen foto's te maken in de hoop dat die nog terug kwam vliegen. Maar helaas deze mooie derde kalenderjaar vogel vloog rustig door. Maar gelukkig hadden we wat bewijsplaatjes kunnen maken.
Zeearend ,derde kalenderjaar.
Ondanks dat die niet terug kwam waren we in onze nopjes, want dit hadden wij niet verwacht en was een gave aanvulling aan onze dag. Na onze warme choco die nog klaar stond ,reden wij nog eventjes langs een bepaalde locatie voordat we naar huis zouden rijden. Bij de locatie aangekomen te zijn, hoefde we niet lang te zoeken voordat we hem zagen zitten in het zonnetje. Het was er maar eentje , waarschijnlijk zat zijn of haar partner ergens verstopt. Daar in het heerlijke winter zonnetje zat een mooi Steenuiltje achter het glas. Vrijwel altijd is er een of beide te zien . Een dubbele bonus van vandaag , en tevens onze laatste vogel op de route. Na een paar minuten bekeken te hebben zijn we terug gereden naar huis. Wat een heerlijk extreem koud winter fotodagje was dit .
Steenuiltje in het winter zonnetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten