Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 10 februari 2018

AWD WANDELING


Vandaag stond op het programma een dagje awd bij Zandvoort. Een geweldig mooi natuurgebied in de duinen van Zandvoort. Het gebied staat ook bekend om zijn grote diversiteit aan vogels, Damherten ,Vossen en vele andere schitterende flora en fauna. Op dit moment zitten er ook zeldzame vogelsoorten genaamd Zwartbuikwaterspreeuw en Klapekster. De dag is veel belovend kwa weer. Heerlijk met zijn tweetjes lekker wandelen in het gebied, Annemieke was er nog niet geweest en voor mij was het al weer jaren geleden dat ik er voor het laatst ben geweest. Toen zaten er ook Zwartbuikwaterspreeuw(en) en nu zit er ook eentje , best wel grappig. Bij aankomst werden we al begroet door een aantal Boomklevers die zaten te roepen. Na een paar honderd meter gelopen te hebben kwamen we aan bij de locatie van de Waterspreeuw. En ja hoor hij was thuis, we zagen hem mooi zitten op een ijzeren constructie van een water doorlaatsysteem. Wel jammer , maar hier gaan we geen foto's van maken want wij vinden dat niks om zo'n mooi beestje op zo'n lelijk ding te zien en te fotograferen. Dus na wat minuten besloten we door te lopen.  Ook wat Glanskopjes en Goudhaantjes zagen we lekker scharrelen in de bomen. Wat verder zagen we een mooie Grote Gele Kwikstaart zijn korstje zoeken langs een van de waterkanaaltjes die het gebied rijk is.  Ook een in de verte hoorde Boomleeuwerik was leuk om te horen. Heerlijk alles is in de voorjaars modus.
Grote Gele Kwikstaart langs een waterkanaaltje aan het scharrelen.

Wat verder op zagen we een rust punt een besloten we eventjes een boterhammetje te eten en een bakkie thee/koffie te nemen. Tijdens het bammetje zagen we ineens een Appelvink voorbij komen en gaan zitten in een struik. Weer een mooie soort die we tevens mooi konden zien. Na ons rust momentje liepen we verder en gingen naar het gebied waar de Klapekster werd gezien. Was even zoeken maar uit eindelijk zagen we hem zitten in een struik. Helaas door een paar ongeduldige mensen vloog die steeds weg. Gelukkig weten wij wel hoe het moet en hoeven wij alleen maar te wachten op het moment dat die terug komt vliegen. Klapeksters/Klauwieren hebben vrijwel altijd vast routes die ze afleggen dus het is een kwestie van geduld. Ons geduld werd beloont en de Klapekster lande redelijk dicht in een struik en konden we hem fotograferen en mooi bewonderen.
Klapekster.

Klapekster.

Na van hem genoten te hebben gingen we weer op pad, maar tijdens onze route terug naar het waterkanaaltje vloog die in eens voor ons uit. Gaaf , heel mooi dicht bij alleen tegen het licht dus niet te fotograferen.  Op het moment kwam er ook een Havik overvliegen waardoor de Klapekster met zijn vleugels ging klapperen. Wat een gaaf moment want dat zie je niet gauw. Nadat de Havik verder vloog ging de Klapekster ook verder het gebied in en uit het zicht.
Havik.

Na vele kilometers gelopen te hebben besloten we terug te gaan richting de uitgang. Het zal nog eventjes duren voordat we daar zijn. Onderweg terug kwamen we nog twee Raven tegen die we eerder ook al zagen vliegen.
Raven.

Waar het gebied echt bekend om is de laatste jaren is de vele Damherten die je echt overal ziet lopen of zitten. Het enige wat we niet gezien hebben zijn Vossen die net als de Damherten de attractie zijn hier. Gelukkig maar , Vossen zien is leuk maar geen Vossen die uit je handen eten.
Damhert.
Damhert.

Inmiddels bij de auto aangekomen en bijna 12 km in onze benen te hebben gingen we lekker terug richting Spijkenisse. We hebben een heerlijk zonnig winters dagje gehad met vele gave momenten en soorten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten