Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 10 september 2016

TEGENLICHT

Vanmorgen vroeg om 05:00 ging de wekker voor een gezellig dagje vogelen met Clements en Remco, om half zeven kwam Cle mij ophalen om daarna naar Sland te rijden om Remco op te pikken. De bestemming was de maasvlakte om daar opzoek te gaan naar leuke en bijzondere vogelsoorten, deze tijd van het jaar kan je gave soorten verwachten in de gekste hoekjes van de maasvlakte. Met zons opkomst kwamen we bij de maasmond aan, precies op tijd om een mooi plaatje te maken.

De dag ziet er al veel belovend uit met het geweldige uitzicht wat we als eerste zagen.  Na hier en daar wat gesnuffeld te hebben was het aardig stil kwa vogels, af en toe een heggenmus en een tapuit. Vlak bij de auto zagen we dat er iets vreemds op het prikkeldraad zat, helaas bleek dit een zeer grote nachtvlinder te zijn die eraan zat gespiesd. De windepijlstaart was waarschijnlijk prooi geworden door een klauwier of klapekster, deze vogelsoorten spiezen hun prooi aan iets scherps om het later te kunne opeten. Het leek ons zeer sterk dat de schitterende nachtvlinder zich zelf had gespiesd door er tegen aan te vliegen. Maar in de omgeving hadden we ook geen klapekster of  klauwier gezien, best vreemd en zonde van zo'n schoonheid van een vlinder, het beesie leefde nog wel en kon hem niet laten hangen daar. Heb hem eraf gehaald met moeite en in me tas gedaan waar die zijn laatste levens adem heeft gehad.


Na deze vondst zijn we naar de oude stuifdijk gereden om daar wat pietjes te zoeken. Maar ook daar was het vrij stil op een enkele na. Maar die enkele vogel was wel waarschijnlijk een mooie soort die afgelopen week was gevonden op de maasvlakte, genaamd de kleine spotvogel.  Veel kenmerken kunnen waarnemen in een split second maar te kort om zeker te zijn en de vogel was al weer gevlogen. Balen maar dat heb je wel eens, na een tijdje gewacht te hebben toch maar door gereden richting de slufter voor eventuele visarenden. Daar aangekomen zag ik er al vliegen boven de westplaat, en terwijl ik het zeg zie ik er nog een. Twee gave visarenden bij elkaar die elkaar lastig vielen. Helaas waren ze te ver weg om plaatjes van te maken , dus reden we richting de ingang westplaat. Halverwege zagen we er een boven de dijk vliegen en sprongen uit de auto om hem te platen, ondanks het vele tegenlicht toch op de foto.

Om toch maar even te kijken bij de bonte piet of we ze beter konden fotograferen, zagen we er drie tegelijk in een kijker beeld, hoe gaaf is dat.  Jammer dat ze weer ver weg zaten maar aan de andere kant het was geweldig om er drie tegelijk te zien. Van uit de bonte piet zijn we onze weg vervolgt naar de beer om daar verder te speuren. Op deze locatie was er een mooie zeldzame verschijning die we vlak voor ons over het hek zagen vliegen , genaamd een draaihals, een super gecamoufleerde vogel die zeer schuw is. Helaas kwam die niet meer uit de bosjes waar die in was gevlogen , wel wat leuke tjiftjafs die aan het foerageren waren die op de foto wilde.

Altijd een mooi vogel plekje is de beer, maar het was tijd om richting de beninger te gaan.  Bij de beninger aangekomen was het plan de gestreepte strandloper die ik eerder deze week had gevonden.  Alles zat alleen ver weg en we hadden weer vol tegenlicht wat het zicht niet gemakkelijk maakte. de diverse kleine strandlopers en pleviertjes waren vrij dicht bij te zien en wilde wel op de foto. Soms kan je met tegenlicht toch wat leuke foto's maken, het heeft wel iets aparts.

Altijd leuk het kleine spul,  al geruime tijd zijn deze kleine strandlopertjes aanwezig in de beninger. Met laag water zijn ze mooi dicht bij te zien en te fotograferen.  Ook andere lieten zich leuk dicht bij bewonderen waaronder een kievit die ook even tijd nam voor een slokje drinken.

Wat een heerlijk dagje was dit, gave soorten gezien maar tja het tegenlicht.  Tegenlicht hoeft niet perse negatief uit te pakken voor een foto te nemen of vogels te zien. De dag van vandaag was een bijzonder en soorten rijk dagje , voor mij gewoon een topdagje ondanks het tegenlicht.

1 opmerking:

  1. Prachtige ervaring om drie visarenden te zien. mooie foto's ook weer, het tegenlicht stoort mij totaal niet

    BeantwoordenVerwijderen