Blauwstaart

Blauwstaart

zondag 4 maart 2018

SNIPPEN DAGJE


Deze dagen was het overleven voor vele vogels , de kou was extreem en zeer dodelijk voor vele.
Al geruime dagen was het afzien voor ons maar met name voor de gevleugelde vrienden, overal waren de slootjes en overige wateren bevroren. Dit maak het voor vogels niet gemakkelijk om voedsel te zoeken. Maar als vogelaar weet je dat je met deze tijden opzoek kan gaan naar soorten die je normaal niet snel kan zien/vinden. Met name Roerdompen , Watersnippen , Houtsnippen , Waterrallen en Bokjes zijn dan op te sporen bij nog niet bevroren slootjes enof kwelslootjes. Gisteren was ik al met goede vriend Clements op pad gegaan om deze soorten te zoeken . Wij vonden diverse Watersnippen, Waterrallen en een Bokje maar door het bewolkte weer was het niet lekker om foto's te nemen. Vandaag besloot ik met Annemieke het zelfde te doen en naar Goedereede te gaan waar wat kwelslootjes zijn en goede kans op snippen te scoren. Vandaag stond er ook een heerlijk winter zonnetje, wat een verschil met gisteren.  Deze dag zou ook de laatste dag zijn dat er kans was op snippen en overige schuwe soorten vanwege dat het ging dooien.  Bij een van de kwelslootjes aangekomen zagen we al de eerste Watersnip zitten en kon zo de eerste plaat maken, met wat tegenlicht maakte het een aparte maar mooie foto.
 Watersnip.

Na wat meer speur werk zagen we er meerdere in een andere zij slootje. Ook een aantal Kramsvogels waren van de partij en deden zich te goed van de ontdooide zijkanten van het slootje. Kramsvogels zijn best schuw maar nu door de drang van voedsel waren ze dicht bij te fotograferen.
Kramsvogel.

Na een rondje gereden te hebben kwamen we onder een slachtoffer tegen op de weg, helaas voor deze Houtsnip was het te laat en heb hem in de berm gelegd . Iets verder bij een ander kwelslootje zagen we dat er meerdere vogels aan het foerageren waren waaronder een Wulp, Kievit, Waterral, Watersnip wat kleine zanger en een Bokje. Helaas zat het Bokje te ver om er leuke plaatjes van te maken. Deze kleine snippen soort is een geweldige soort om te zien laat staan om er foto's van te nemen. Altijd onvindbaar door zijn kleine formaat en zijn camo kleuren gaat die op in zijn omgeving. Nu met de vorst en sneeuw periode zijn ze beter te zien waar nog ondiep water is.  Met wat geduld werd ons wachten beloond en het Bokje vloog op om vervolgens vlak voor ons in een slootje te landen. Dit was het moment om gave foto's te maken en er super van te genieten, zo dicht bij en zo gaaf om hun gedrag te zien.
Bokje.

Bokje.

Bokje.

Na  diverse minuten met regelmaat stil gezeten , begon het Bokje zijn swing te vertonen. Wat gaaf om dit te zien, dit is echte Bokje style.  In het filmpje hier onder zie je hoe die swingend aan het foerageren is.
Swingend Bokje.

Met dit soort vogels krijg je geen genoeg om ervan te genieten en te fotograferen, voor je het weet zit je op de paar honderd foto's. :)  Het uitzoeken is altijd een werk, de een is nog mooier dan de ander.
Bokje in de spiegel.

Sta ik er mooi op :)

Na deze schoonheid hebben we hem maar met rust gelaten en zijn we verder gegaan. Met een big smile reden we weg maar voordat we echt naar huis konden rijden zagen we nog een snippen soort. In het eerste kwelslootje waar we waren zagen we nu een Houtsnip staan, deze stond mooi in het zonlicht. Helemaal stok stijf stond die stil en te wachten tot we verder gingen maar ook deze wil ik nog even op de foto zetten om het snippen dagje succes vol af te ronden. Alle snippen die we wilde zien hebben we vanmorgen super kunnen bewonderen. Wat een geweldige ochtend was dit.
Houtsnip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten