Blauwstaart

Blauwstaart

dinsdag 6 september 2016

HET SCHITTERENDE GEBIED DE BENINGER

Vanmorgen weer naar een van de mooiste gebieden van Voorne geweest ,de Beninger slikken/waard.  Het gebied is een van mijn favoriete gebieden waar ik veel kom om vogels en andere natuur wonders te bekijken en in kaart te brengen. Sinds het nieuwe gebied is gemaakt is het een hotspot voor allerlei soorten vogels van klein tot groot , van zang , water, en roofvogels. De teller kwa aantal soorten vogels staat nu al op 223, van de normale  tot zeer zeldzame vogelsoorten. Het aantal zal in de aankomende jaren verder groeien doordat het gebied ook is ontdekt in de afgelopen jaren door vele andere natuur en vogelliefhebbers die ook hun steentje bij dragen aan het ontdekken van mooie soorten vogels en andere natuur schoon. Een van de soorten die voornamelijk in het najaar en voorjaar te zien is in het gebied , is de geweldig mooie Zeearend. Deze schitterende vogel is geregeld alleen of met meerdere tegelijk te zien vliegend of rustend in of bij het gebied. Meestal zijn het jongere vogels die bij het gebied komen kijken, maar soms tref je ook volwassen exemplaren. Zulke vogels zijn haast niet te missen als ze overvliegen , met de bijnaam de vliegende deur doen ze hun naam eer aan.  Alle vogels die dan in het gebied zijn worden heel onrustig en gaan op de wieken, wie gaat er nu niet opzij voor zo'n gevaarte. Vandaag zag ik er twee die zich aan de voorzijde van de beninger op hielden, af en toe wat rond vliegend en wat spelend met elkaar.  Ondanks het bewolkte weer heb ik toch wat digiscoop en gewone plaatjes kunnen maken van de vogels die vandaag aanwezig waren.
Zeearend onvolwassen op een van hun vaste stekkies.



Twee vliegende deuren aan het spelen.

Naast de Zeearenden vandaag waren er nog vele andere mooie vogel soorten aanwezig in het gebied. Het gebied zat vol met een paar duizend eenden waaronder Wintertalingen ,Smienten , Krakeenden en Slobeenden. Ook zitten er weer vele Steltlopers die langs de slikrandjes foerageren, een groepje van 14 Kanoetjes , 8 Kleine Strandlopertjes en 3 Temmincks Strandlopers waren mooi te zien. Hier en daar zaten nog wat Grutto's , Kemphanen en wat Regenwulpen. Maar vandaag was er nog een mooie gast in het gebied namelijk een juveniele zeldzame Gestreepte Strandloper. Deze vogelsoort komt uit de gebieden van Noord Amerika en Siberie en is hier terrecht gekomen met de vogeltrek en doet zich goed met al het lekkers van de Nederlandse bodem. Helaas zat het beesie ver weg en kon ik hier alleen wat bewijsplaatjes door de digiscoop van maken.
Mooie tekening op de rug in witte v's


Mooi herkenbaar teken op de borst, de tekening met de punt naar beneden.

 
Ook andere soorten waren niet te min , zoals de geruime tijd aanwezige Reuzenstern die geregeld rond vliegt en geregeld duikt naar lekkere vis. Deze soort is de afgelopen paar jaar steeds terug te vinden in het gebied zodra de zomer verloopt. Het is echt een genot om naar deze joekel mooie soort stern te kijken.
Reuzenstern in vlucht.





 

3 opmerkingen:

  1. Mooi Chris dat dit gebiedje zoveel speciaals te bieden heeft. De maker mag trots zijn, anders ben ik het wel voor hem . Geniet van al het moois! Myra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi Chris dat dit gebiedje zoveel speciaals te bieden heeft. De maker mag trots zijn, anders ben ik het wel voor hem . Geniet van al het moois! Myra

    BeantwoordenVerwijderen