Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 12 september 2020

PARELTJES VAN DE NOORD VELUWE

 

Al geruime tijd stond dit weekend gepland om lekker te gaan kamperen met de tent op de Noord Veluwe bij Drie. Na lang wachten is het eindelijk zo ver dat we weer kunnen gaan kamperen. Iedere keer weer is echt geweldig om met de tent erop uit te trekken naar een natuur camping ergens in Nederland of in het buitenland. Gezien de covid crisis was onze gewone vakantie naar Spanje niet door gegaan en hadden we besloten om in eigen land weekendjes erop uit te trekken. Want ook in ons eigen land heb je genoeg pareltjes aan natuur. Na eerdere kampeer tochtjes naar Limburg en Groningen was nu de Veluwe aan de beurt. De Veluwe een groot gebied wat in diverse stukken is gedeeld , noord en zuid. Het zuiden is echt te mega toeristisch voor ons dus besloten we naar noord Veluwe te gaan bij het plaatsje Drie. Ook hier is het toerisme behoorlijk maar als je weet waar je moet zijn dan kan je dat ontlopen.  Bij Drie heb je een natuurcamping van de Boswachter van Staatsbosbeheer. Het ligt midden in de bossen, gevarieerd met loof en naald. Ook diverse heide velden liggen in de nabijheid van de camping. Na dat onze tent stond gingen we gelijk al een stukje op verkenning in het bos, want tja je weet maar nooit wat je tegen kan komen in een oud bos. Noord Veluwse bossen staan bekend om zijn mooie wild zoals Wilde Zwijnen, Reeen, Edelherten, Vossen, Boommarters, en ook Wolven sinds een aantal jaar.  Nu zullen wij wel geen wolven zien omdat wij onze hond hebben mee genomen maar je weet maar nooit wat je wel tegen komt.  Na een uurtje gelopen te hebben zagen we de eerste Wilde Zwijn al weg schieten. Dit beloofd wat moois deze dagen. Ook diverse Bos vogels zoals Glanskop, Kuifmees, Boomklever, Grote Bonte Specht en een gave Zwarte Specht. Niet verkeerd voor een paar uurtjes wandelen op de eerste dag.  De volgende dag besloten we vroeg het bos in te gaan om op zoek te gaan naar wild en mooie soorten vogels. Met het eerste zonlicht liepen we naar het stuk waar we die Zwarte Specht hadden gezien en namen plaats op een boomstammetje. Na 45 min wachten kwam er eindelijk een Zwarte Specht aan vliegen en lande in de kale boomstaak waar we hem gisteren ook zagen. Wauw wat gaaf zo mooi dicht bij, hij trok zich helemaal niks aan van ons terwijl we met de hond langs de struiken zaten.

Zwarte Specht man / Black Woodpecker / Dryocopus martius.



Zwarte Specht met zijn kleinere broertje de Grote Bonte Specht(juveniel)

Zwarte Specht met familie Grote Bonte Specht.






Inmiddels begon het wat donkerder te worden door de aankomende bewolking. Maar deze ontmoeting was echt super. Tijdens dit schouw spel van de spechten vlogen er overal vogels rond, Kruisbekken, Appelvinken, Sijzen, Boomklevers , mezen het was echt een walhalla . Zo kan je iedere ochtend wel beginnen met de dag. 

Appelvink / Hawfinch / Coccothraustes coccothraustes.

Na al dit hebben we nog een stukje gewandeld door het bos , om daarna terug naar de tent te gaan. Na nog wat eten en drinken besloten we naar een heide veld te gaan in de buurt. Deze tijd van het jaar is de heide nog redelijk paars gekleurd, eigenlijk zijn we net wat aan de late kant voor de echt paarse kleur.
Eenmaal aangekomen begonnen we onze wandeling van 5km door het gebied, her en der zagen we hommels vliegen wat Veenhommels bleken te zijn. Ook diverse Paapjes en Roodborsttapuiten lieten zich op afstand zien. Na wat kilometers zagen ook een schitterende Jeneverbesstruik. Deze struik was omheind en al heel oud en kwetsbaar. Het was echt genieten op deze heide.

Klein overzicht van de gekleurde heide.

Veenhommel op de heide / 

Jeneverbesstruik

Na wat uurtjes op deze schitterende heide vlakte te hebben gelopen zijn we terug naar de camping gereden. Eenmaal op de camping kan ik het toch niet laten om nog even wat te gaan snuffelen buiten de camping in het bos.  Overal waar je kijkt zie je mooie dingen en hoor je vogels.  Ik besloot eventjes te gaan wachten bij een stuk waar veel activiteit is van dieren die daar komen drinken en badderen. Ik hoefde niet lang te wachten want de vogels uit de hele omgeving leken wel aanwezig te zijn om te komen drinken. Zo kwamen Sijzen, Kuifmees, Glanskopjes, Pimpelmezen , Koolmezen maar ook spechten naar de poel toe. Maar ook hier was ik snel afgeleid door een groepje overvliegende Kruisbekken. Het houd maar niet op. Van sommige vogels kon ik mooie foto's maken. Ben ik toch niet voor niks het bos weer in gelopen. 

Sijs vrouw / Eurasian Siskin / Carduelis spinus.

Sijs man / Eurasian Siskin / Carduelis spinus.

Kuifmees / European Crested Tit.

Glanskop / Marsh Tit / Poecile palustris.

Kruisbek / Red Crossbill / Loxia curvirostra.

Het is tijd een terug te gaan naar de camping en een lekker biertje te gaan drinken.  Na een goede maaltijd en een drankje besloten we s'avonds met schemering nog even te gaan wandelen in het bos opzoek naar wat wild die dan te voorschijn komen om te gaan eten. Overal zien we sporen en ruiken de lucht van Wilde Zwijnen maar zien is er nu niet bij.  Op de terug weg naar de camping vlak voor het toegangs hekje zien we een gave Boommarter over het pad schieten, we kunnen hem een minuut of wat volgen terwijl die door de struiken klimt. Opnieuw een geweldig moment. Bij de tent drinken we nog wat en gaan vroeg naar bed om s'morgens heel vroeg op te staan. De laatste volle dag wilde we veel gaan wandelen door de grote bossen om de camping.  In alle vroegte stonden we op en na wat voorbereidingen begonnen we aan onze wandeling. En ja hoor een schitterend Wild Zwijn sprong op uit zijn slaap en rende weg.  Onderweg kwamen we wat verdachte plekken tegen waar een bijzonder soort wild had gestaan of had geürineerd. Want onze hond was helemaal door het dolle van bepaalde plekken en dat doet ze niet zomaar. Het perceel waar het was is namelijk een gesloten maar ook een rust perceel voor wild om daar zich op te houden. Het kan zo zijn , gezien dat op de noord Veluwe Wolven lopen dat hier een Wolf is gepasseerd. Dat zou echt gaaf zijn, maar ook zeer spannend want het blijven toch wilde dieren. Na even gezeten te hebben en rustig om ons heen gekeken te hebben was er niks te zien of te horen en zijn we verder gewandeld richting het bekende plek het Solse Gat. Vanuit daar zijn we na veel kilometers gelopen te hebben terug naar de camping gewandeld. Opnieuw wat een dag, echt een schitterende omgeving. sávonds proberen we het toch nog een keer om te kijken voor wild. We lopen nog maar net en ja hoor daar zien we diverse Wilde Zwijnen op het wandel pad scharrelen. Heel rustig nemen we plaats en probeerde met veel iso wat foto's en filmpjes te maken. 
Wat mooi dat we dit nog zien voordat we morgen weer naar huis terug rijden. Dit stuk in het Noorden van de Veluwe is echt schitterend wat een geweldig weekend , wat hebben wij drie genoten . Een mooi stukje natuur in eigen land.

Een lekkere huid verzorging



Even lekker een modderbad


Familie Wild Zwijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten