Blauwstaart

Blauwstaart

dinsdag 1 mei 2018

RESERVE NATURELLE DES COUSSOULS DE CRAU

Tijdens onze vakantie in zuid Frankrijk stond ook het schitterende gebied de Crau op het programma.
Eerst zijn we naar Saint-Martin de Crau gereden om bij het ecomusee de la Crau toegang kaartjes te halen om het speciale gebied in te mogen. Tevens betaal je ook voor het behoud en onderhoud van het gebied. Dit gebied heeft veel historie en natuurschoon.  Het is namelijk een oude rivierarm de Durance die nu anders loopt. Ook heeft het gebied veel betekenis gehad in de tweede wereld oorlog om een invasie tegen te gaan. Maar nu is het speciale kiezelgebied aan de natuur overleverd en wordt wel begraasd door schapen. De Merino schapen lopen in verschillende grote kuddes van meer als honderd stuks door het gehele gebied om de vegetatie kort te houden. Dit niet alleen voor het kaal houden ,maar ook voor de vele flora en fauna die het gebied rijk is. Onder andere vele soorten speciale vogels doen het heel goed in het gebied. Het gebied staat bekend om zijn mooi kolonie Kleine Torenvalken maar ook de Kleine Trappen, Grielen, Kalanderleeuweriken , Kortteenleeuweriken, Kuifleeuweriken en vele andere soorten. Overal waar je kijk en luister is er wat moois. Bij aankomst met het eerste licht was het aanzicht van het gebied een plaatje.
Het opkomende zonnetje Crau.

Bij het volgen van het aangegeven wandelpad door het gebied kwamen we diverse Kortteenleeuweriken tegen die zich mooi lieten zien en fotograferen. Maar een soort waar we echt op gehoopt hadden deed zich ook voor , de Griel. Eerst zagen we er eentje ver weg, maar met wat verder lopen zagen we er diverse. Ook het geluid was gaaf om te horen, ze bleven op aardige afstand maar met de scoop was het zeer goed te zien.
Kortteenleeuwerik tussen de dauw druppels.
Koppeltje Grielen in hun broed locatie.
Kortteenleeuwerik.
Net nadat we dit moois hebben gezien, zag ik in de verte een Wild Zwijn lopen. Dit zwijn was ver weg maar kwam steeds dichter bij. Hij had ons niet geroken en gezien. Was best even spannend wat deze grote beer ging doen, maar zwijnen zijn banger voor jou dan jij voor hun.  Hij naderde tot binnen de 40 meter en je kon hem goed ruiken.  Net toen de wind wat draaide rook die onze lucht en ging er als een speer van door. Wat een bizare waarneming en dat op een kiezelvlakte zonder schuil hut en bescherming.
Wild Zwijn mannetje.
Wild Zwijn mannetje.
Na deze bizare ontmoeting zijn we verder gelopen naar de Kleine Torenvalken kolonie waar je in een observatiehut kan kijken.
We zagen diverse Kleine Torenvalken vliegen , vanuit de hut zagen we met de scoop nog diverse andere Grielen en twee Kleine Trappen. Helaas deze zaten te ver weg voor ook maar een bewijsplaatje.
Kleine Torenvalk mannetje.
Vanuit deze hut zijn we weer terug gelopen richting de parkeerplaats. Onderweg zagen we nog diverse Zwarte Wouwen , Bijeneters en een Tapuit. Vlak bij de parkeerplaats zagen we nog twee gave Roodstuitzwaluwen vliegen. Deze soort komt hier in zeer kleine aantallen voor en is daarom ook zeldzaam voor deze streek.

Roodstuitzwaluw.
Roodstuitzwaluw.
In de omliggende struiken en vlaktes kwamen we nog een aantal soorten tegen die graag op de foto wilde. Sommige kwamen wel heel dicht bij overvliegen.
 Zwarte Wouw.
Scharrelaar.
Scharrelaar met tegen en prooi als duizendpoot.
Zwarte Wouw.
Orpheusspotvogel.
Staartloze Nachtengaal.
Zwarte Wouw.
Maar niet alleen de vogels waren op de foto gezet maar ook diverse andere dieren uit het gebied . Een Grijze Eekhoorn zat lekker te knabbelen in een boomstam, maar natuurlijk staat het Merino schaap vol in de spotlicht. Je kan het gebied niet verlaten zonder het bekende Merino schaap gezien te hebben.
Grijze Eekhoorn.
Merino schapen met Bok.
Lekker kaal geschoren.
Natuurlijk zie je ook hier weer Koereigers tussen het vee lopen opzoek naar insekten en muizen.
Na dit gave gebied hebben we ook een klein bezoekje gebracht aan een rijstveld vlak bij het naast gelegen moeras gebied , daar zagen we tientallen Lachsterns foerageren, waarschijnlijk hadden ze daar nabij ook een broed locatie gezien dat ze met hun voedsel stukje verder vlogen om het af te geven. Afgelopen jaar waren hadden we ze ook gezien maar nu zagen we er vele en konden ze nu goed fotograferen.
Lachstern.
Lachstern.

Na dit moois was het weer tijd om terug te gaan naar ons huisje bij Paradou. Wat een dag was dit , zoveel moois en zulke gave soorten. Een top dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten