Blauwstaart

Blauwstaart

maandag 26 februari 2018

GROTE KRUISBEKKEN BIJ HEIDESTEIN


Even voor 6 s'morgens gaat de wekker om ons klaar te maken voor een dagje te gaan wandelen in Zeist Heidestein met als doelstelling het fotograferen van de Grote Kruisbekken die daar na vele berichten zeer dicht bij te fotograferen zijn.  Het voorspelde weer zag er goed uit alleen de gevoels tempratuur zou min 9 zijn door de nog steeds harde en koude wind uit het oosten.  De Grote Kruisbekken hadden we eerder al eens mooi gezien en gefotografeerd maar om zulke gave vogels van dicht bij te fotograferen was het wel de moeite waard. In combinatie met een wandeling in het  schitterende gebied was dit een mooi uitstapje. Een maal daar aangekomen werden we al verwelkomd door diverse Glanskopjes die heerlijk zaten te roepen. De heerlijke geur van het bos en het gefluit van de vogels begon onze wandeling al goed. Na al wat tientallen meters gemaakt te hebben hoorden we veel Sijsjes en wat Boomklevers. Maar ineens hoorde we het geluid van een Zwarte Specht en keken om ons heen. Door de boomtoppen kwamen twee gave Zwarte Spechten aangevlogen die op een boom lande en rond de stam kropen . Wat en geweldig gezicht , niet een maar twee dat is echt een geluk. Na een showtje gegeven te hebben vlogen ze weg achter elkaar met in hun spoor nog een derde Zwarte Specht. Wat een moment , drie baltsende Zwarte Spechten . Gelukkig kon ik nog snel een plaatje maken van een van de drie terwijl die nog tegen een boom aan zat.
Zwarte Specht.

Na dit gave moment hebben we onze weg vervolgt richting het open heide veld. Na een paar minuten kwamen we op de locatie aan waar de Grote Kruisbekken worden gezien. we waren niet de enige die belangstelling hadden voor deze vogels. We hadden dit al in geplant dat we niet de enige daar zouden zijn en namen tussen de andere aanwezige plaats. De Grote Kruisbekken waren al even uitbeeld maar kwamen om de zoveel tijd terug naar het plekje waar ze water drinken. Na een half uurtje gewacht te hebben kwamen ze er aan , een mooi groepje van 7 nam plaats in een paar berkjes . Na een paar minuten gingen de eerste naar beneden om te drinken , eerst wat verder weg maar in eens zaten ze vlak voor ons. Echt gaaf zo dicht bij, ze stoorde zich totaal niet aan ons en namen het ervan om te drinken. Een paar koppeltjes en een singel jong mannetje .
Man en vrouw Grote Kruisbek.
Grote Kruisbek man.
Grote Kruisbek vrouw.
Vrijwel om het half uur kwamen ze wat drinken en vervolgens vlogen ze weer weg. Echt geweldig om te zien hoe hun gedrag is, een mannetje zat gewoon te zingen en te roepen. Het schijnt dat sommige Grote Kruisbekken al gepaard te hebben en met nest materiaal bezig te zijn. Heel bijzonder dat ze dit hier doen, want ze broeden in het hoge noorden en oosten van Scandinavie. Denk zelf niet dat ze hier gaan broeden maar het zou zo maar kunnen want vogels bepalen zelf waar en hoe en niet wij.
Jong mannetje met een vrouwtje.
Man en vrouw drinkend bij het water.
vrouwtje Grote Kruisbek.
Mannetje Grote Kruisbek.
Mannetje Grote Kruisbek.
Vrouwtje Grote Kruisbek.
Na diverse malen de groepjes gezien en gefotografeerd te hebben besloten we verder te gaan, door de extreme kou waren opnieuw tot het bot koud. Tijdens het lopen zagen we nog twee Raven aan de rand van het bos. Met een lekker plekje opgezocht te hebben in het bos namen we een bammetje en een lekker bakje thee en koffie om eventjes op te warmen. Dit was tevens ook de plek waar we de Zwarte Spechten heen zagen vliegen tijdens onze moment. Helaas zagen we ze niet meer terug en na het opwarmen liepen we terug naar de auto om richting huis te rijden.  Bij de auto zagen we dat er ook een melding was gemaakt van de dag eerder gevonden zeldzame Witkopgors bij het Havenhoofd te Goeree. De vogel was weer terug gevonden. Onderweg besloten we door te rijden naar het Havenhoofd om de vogel op te zoeken. Daar aangekomen hadden sommige mensen waaronder Kees de vogel in beeld. Met een blik in zijn telescoop konden we de vogel goed en mooi zien. Helaas zat de Witkopgors te ver weg op de akker. Met een kijkje via de dijk konden we de vogel ook niet zien en besloten we maar naar huis te gaan. Het was een heerlijke koude succes volle winterdag, gave soorten en veel foto's kunnen maken. Wat een top dagje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten