Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 13 oktober 2018

TREKTELPOST DE BENINGER SLIKKEN DAG 2


Vandaag is er opnieuw een perfecte windkracht en windrichting om weer bij de Beninger Slikken te gaan tellen. Gisteren was de eerste geregistreerde trektel dag van onze nieuwe trektelpost de Beninger Slikken, deze dag was gelijk een top dag kwa soorten en geweldige aantallen. Nu ging ik er weer heen om daar de tweede dag te gaan vol brengen. Bij de Beninger aangekomen zag ik opnieuw vele soorten voorbij vliegen. Het zag er weer super uit, helder weer en grote aantallen met langs trekkende vogels. Lopend naar het trekpontje waar de telpost is zie ik de zon opkomen en de Zeearenden in de kale vaste boom zitten. Wat een mooi begin van de dag.
Zonsopkomst Beninger Slikken.

Eenmaal bij de telpost en mijn spullen uit gestald te hebben begon het tellen. Niet veel later kwam Rene ook aangelopen en waren we met zijn tweetjes om deze morgen de voorbij trekkende vogels te tellen. Lijster soorten zoals Kramsvogels, Zanglijsters, Koperwieken, Beflijster en Grote Lijsters waren al te tellen. Maar ook de vele Vinken, en wat Kepen, Graspiepers, Rietgorsjes en Sijsjes konden ook toegevoegd worden op het lijstje. De eerste gave soort liet ook niet lang op zich wachten, een mooie Siberische Boompieper kwam langs ons vliegen waarbij het roepje duidelijk diverse malen te horen was. Voor deze soort heb je ten alle tijden een goede onderbouwing nodig voor echte zekerheid. We hadden geen geluidopname of een foto, echt jammer. Misschien toch maar in de toekomst een investering doen voor een recordertje om dit soort momenten vast gelegd te hebben.
Maar ook aan rovers was geen gebrek want de volgende soorten kwamen voorbij en of waren ter plaatste: Buizerds, Havik, Torenvalk, Slechtvalk, Sperwer, Smelleken,  Rode Wouw, Bruine Kiekendief ,Blauwe Kiekendief en natuurlijk de grootste van allemaal de Zeearenden.
Sperwer.
Rode Wouw.
Blauwe Kiekendief vrouw.
Bruine Kiekendief vrouw.
Zeearend 1ejaars.

Deze ochtend stonden we ook verstelt te kijken van de koeien die het gebied begrazen. Want in eens gingen de koeien zwemmend de kreek over om naar de andere zijde te gaan. Dan sta je echt raar te kijken dat een hele horde koeien dit vlak naast de telpost dit gaan doen. Maar ja dit zijn nu net de leuke en aparte momenten in het veld. Het leek net een soort Serengeti maar dan in het klein.
Beninger Koeien.


Door deze overstekende koeien waren wij even afgeleid van de vogels. Nu de koeien overgestoken waren was de focus weer terug. Met het bekijken van een paar langs trekkende Grote Gele Kwikstaarten hoorde ik een Bladkoning roepen vanuit de wilden in de kreek. Met wat speur werk zag ik hem scharrelen. Te moeilijk om er foto's van te gaan maken, maar opnieuw een gave soort voor het telpost maar ook voor de Beninger Slikken. Ook de Veldleeuweriken en wat Watersnippen waren ter plaatse rond de telpost.  Vele soorten en aantallen werden nog geteld maar net na 11 uur kwam er opnieuw een krent over de telpost heen vliegen. Een gave Roodkeelpieper liet zich mooi zien en horen bij het langs trekken, gisteren ook al een en nu weer eentje. Deze locatie is in het verleden ook al goed geweest voor diverse aantallen van deze soort, allen in het trek seizoen. Met regelmaat konden we de langs trekkende vogels vast leggen op foto, maar het blijft een kunst om ze scherp erop te krijgen. Hier onder een klein overzicht van de vogels die ik kon fotograferen terwijl ze langs en overvlogen.
Grauwe Ganzen met wat Kolganzen.
Ekster.
Vink.
Keep.
Kolganzen.
Veldleeuwerik.
Sijs.
Kramsvogel.
Zanglijster.
Watersnippen met wat Bonte Strandlopers.




De resultaten van de telling van deze morgen staan op trektellen.nl , http://www.trektellen.nl/count/view/2285/20181013 . Rond het middag uur zijn we met het tellen opgehouden. Het was weer een schitterende tel ochtend vol met gave soorten en mooie aantallen.
Voor morgen verwachten ze weer het zelfde weer type en windrichting, dus morgen gaan we weer hier een ochtendje door brengen. Voor vandaag hielden we het voor gezien, bij het naar de auto lopen vlogen de vogels nog steeds voorbij, die waren niet van plan om te stoppen. Op de terug naar huis besloot ik nog eventjes langs de parkeerplaats van Simonshaven te rijden om daar te kijken bij de lijsterbesbomen. Daar aangekomen was het druk van de mensen maar de vogels waren nog steeds aanwezig en lieten zich soms leuk fotograferen. Na een uurtje ben ik toch naar huis gegaan.
Wat een heerlijk dagje, en wat een soorten en aantallen.
Koperwiek.
Keep.
Zanglijster.
Koperwiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten