Blauwstaart

Blauwstaart

zaterdag 26 november 2016

WOENSDRECHT MATTEMBURGH

 

Deze vogel dag gaan Clements en ik weer terug naar het zo mooie gebied bij Woensdrecht Mattemburgh om opnieuw spechten te fotograferen. Het gebied staat bekend om zijn spechten soorten , alle vijf de soorten spechten van Nederland komen hier voor.  We zijn hier al diverse malen geweest om de soorten spechten te bewonderen, met name de Kleine, Middelste en Zwarte specht die hier in aardige aantallen voor komen.  Vandaag stonden deze spechten soorten weer op ons lijstje om ze beter vast te leggen op foto.  Het gebied op zich is al schitterend , maar met de diversiteit van vogels en zoogdieren maakt het nog mooier.  Bij eerder bezoek aan het gebied zagen wij ook een Boommarter rond struinen,  en ook nu is weer de hoop deze gave soort te mogen zien.  Bij aankomst werden we al gelijk verwelkomt met veel vogel geluiden. Hier kom je echt tot rust en het is een genot om hier wat uren rond te lopen . Na een stukje gelopen te hebben hoorde we al een Middelste Bonte specht  na wat speur werk vonden we hem in een grove den . Druk aan het foerageren liet die zich mooi bekijken en konden we de eerste plaatjes maken. Het nadeel in een bos is dat je weinig licht heb om foto's te maken, gelukkig hadden we een mooi ochtend zonnetje wat in ons voordeel was. Tijdens het fotograferen , hoorde wij ook een Zwarte specht roepen maar liet zich helaas niet zien. In dit gebied stikt het ook van de Boomklevers die zich aan alle kanten lieten horen en zien, het zijn zulke mooie vogeltjes, met hun zwarte boeven maskertje struinen ze langs de boomtakken en stammen.  Jammer dat ze te hoog zaten om er mooie foto's van te maken.  Bij het langzaam verder lopen zagen we nog een aantal Middelste Bonte spechten in een eik, deze zaten op een mooie afstand om er leuke platen van te maken. Wat zijn het toch gave vogels, jammer dat ze niet bij ons op Voorne zitten.

Wat een genot om ze zo mooi te kunnen bewonderen,  ook deze trokken zich niks aan van ons en zaten soms in een mooie positie om ze vast te leggen. Met hun rode pet en gestreepte buik en roze broek zijn ze makkelijk te onderscheiden van onze Grote Bonte specht.

Na uit gebreid deze soort te hebben gefotografeerd zijn we nog opzoek gegaan naar de andere soorten. Op enkele geluiden van de Kleine Bonte specht en de Zwarte specht kwamen we niet vandaan. Maar onze dag was al geslaagd met de vele mooie foto's van onze Middelste Bonte spechten.  Bij ieder bezoek aan het gebied hebben we wel een of meerdere soorten waar we mooie platen van kunnen maken, dit maal was de Mibo zoals de middelste Bonte specht ook wel als afkorting genoemd wordt de soort van de dag.  Zoals gewoonlijk gaan we als we bij Woensdrecht zijn geweest terug via de Oosterschelde kering en de Brouwersdam. Op deze route komen we altijd meerdere mooie soorten tegen. Bij de stop op de Oosterschelde kering wilde we kijken of we de gemelde Parelduiker konden vinden , na wat afgespeurd te hebben konden we hem niet vinden maar er zaten wel mooie Middelste zaagbekken lekker dicht bij . Een van de mannetjes dook vlak voor onze neus op , en konden er mooie platen van maken. Er zijn niet veel momenten waar bij je ze zo dicht bij kan vast leggen, en namen gelijk gebruik van het mooie moment.
Na diverse foto's gemaakt te hebben zijn we weer verder gereden met volgende stop de Brouwersdam. Deze locatie heeft altijd veel moois te bieden waaronder vele steltlopertjes en zeevogels die dicht bij te zien en te fotograferen zijn. De herfst en winter periode is de belangrijkste tijd om deze vogels te zien. Je weet hier nooit wat je tegen komt kwa soorten , dus alles afspeuren met de kijker en de scoop.  Maar ook zonder deze middelen kan je zo maar tegen mooie soorten aanlopen die net onder de rand zwemmen of lopen. Ook dit maal werd onze dag bekroond met een mooie IJseend die net onder de rand zwom. Zo vaak kom je dit niet tegen ,meestal zitten ze te ver weg om foto's er van te maken. Deze winter gast komt hier elke winter wel voor maar zo dicht bij is nu wel een mooie kans om ze mooi te kunnen bekijken en vast te leggen.
We probeerde hier de tijd voor te nemen , maar deze vogel had andere plannen en dreef verder af . Gelukkig hebben we wat mooie foto's kunnen maken voordat die verder de zee op ging. Bij het afturen van de zee en randen kwamen we nog meer mooie vogels tegen waaronder diverse steltlopertjes zoals Steenlopers en Paarse strandlopers. Echt geweldig om deze vogels te zien scharrelen langs de randen. Wat verder op zagen we nog een mooie soort de Geoorde fuut, een kleine futen soort die ook geregeld te zien is bij de Brouwersdam. Deze soort lijkt veel op zijn neefje de Kuifduiker en zijn voor een beginnend vogelaar vrij lastig om uit elkaar te houden. De Geoorde fuut heeft een opgewipt snaveltje en donkere wangen en oor streek vergeleken bij de Kuifduiker die een rechte snavel heeft met wit puntje en een strakke gelijnde pet. Beide soorten komen bij de Brouwersdam voor in de winter periode en zijn beide gaaf om te zien . Het blijft wel een opgave om deze soorten mooi te kunnen fotograferen, ze zijn best schuw en duiken snel onder, ook met de donkere kleuren is het vrij lastig om ze mooi vast te leggen.  maar met een beetje geduld en geluk komt het wel goed.
We hebben weer een schitterende succes volle dag achter de rug, gave soorten zoals de Middelste Bonte specht , IJseend en Geoorde fuut weten vast te leggen . Ook de vele andere soorten die we gehoord en gezien hebben mogen er zeker zijn. Wat een heerlijke dag was dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten